Als host van een online workshop moet je wat harder werken.
Kandidaten van Sollicitatie Buddy kunnen deelnemen aan diverse workshops. Freek Sanders is een van de trainers. Naast zijn werk bij Sollicitatie Buddy geeft hij sinds 2012 ook een dag in de week les op Hotelschool The Hague (Hogere Hotelschool). Hij is dus gewend om voor groepen te staan. Met de komst van het coronavirus, was dit ineens niet meer fysiek, maar online. We vroegen hem hoe hij deze omslag heeft ervaren en waar je op moet letten bij een online workshop.

Van klassikaal naar online
“Het was in eerste instantie best lastig om van een klassikale naar een online omgeving te gaan. Onze workshops hebben een interactief karakter, dus ik heb wel even moeten sleutelen om dit te kunnen behouden. Momenten die je normaal in de fysieke ruimte makkelijk creëert, hoe vertaal je die naar een online omgeving?”
Het was dus even wennen, maar uiteindelijk heeft Freek met een aantal ingrepen de workshops geschikt weten te maken voor online deelname: “Allereest hebben we de workshops korter gemaakt, omdat je mensen niet te lang achter de schermen kan houden. Ook heb ik de workshops teruggebracht naar de essentie. Sommige onderwerpen heb ik daardoor gesplitst over twee workshops. In plaats van een workshop van een halve dag hadden we dan twee keer een workshop van anderhalf uur. Een bijkomend voordeel is dat je als deelnemer veel meer tot de kern van het onderwerp doordringt. Ook laat ik deelnemers een voorbereidende opdracht doen. Dus, ze zitten al in de materie voordat de workshop begint.”
Je moet meer je best doen
Een online workshop, voor de camera, ervaar je nou eenmaal anders, dan als je het klassikaal doet. Dat zit hem vooral in het persoonlijke contact. “Het grootste verschil is dat als je een workshop host en je iedereen in een ruimte hebt, je veel makkelijker overzicht kunt houden. Je ziet hoe iedereen erbij zit, hoe mensen reageren en wat ze ervan vinden. Als iemand extra uitleg nodig heeft, kun je er even bij gaan staan. Dat is online toch wat lastiger. Dus daar moet je dus extra aandacht aan besteden door tussentijds momenten in te lassen waar je specifiek, ook echt om feedback vraagt. De chatbox is een goede functionaliteit die je daarvoor kunt gebruiken.”
Freek heeft wel het idee dat je als host van een online workshop meer je best moet doen om continu de flow te houden: “Als host moet je wat harder werken om direct input te krijgen, je moet wat meer prikjes uitdelen. Dus vaak even zeggen ‘oké, gebruik de chatbox om te vertellen wat je ervan vindt’ of de deelnemers uitnodigen om hun ervaring te delen aan de hand van een ‘roll call’. Bij een ‘roll call’ loop je de deelnemers een voor een af. Je kan de aanwezigen ook iets voor de camera laten houden, om te zien wat ze gedaan hebben. Uiteindelijk is eigenlijk alles ook wel haalbaar in een online omgeving, maar je moet wel wat creatiever zijn.”
Wat nou beter is, offline of online, dat is niet te zeggen. Beide varianten hebben zo hun voordelen. “Voor de gemiddelde tot snellere leerlingen is een online workshop misschien wel effectiever. Je bespaart immers een hoop tijd. Maar voor de mensen die wat meer moeite hebben met leren, werkt offline toch wel beter. Ja kan dan veel meer persoonlijke aandacht besteden aan die persoon. Dat is in een online omgeving toch lastiger. Je kunt niet even de groep aan het werk zetten en dan naast iemand gaan staan om even de dialoog voeren. Je bent dan eigenlijk continu klassikaal bezig.”
Coachen op afstand
Zijn de online workshops een blijvertje? Freek sluit het zeker niet uit. “We begeleiden onze deelnemers natuurlijk al ruim tien jaar door gebruik te maken van de online mogelijkheden, want dat is het concept van de Sollicitatie Buddy. De coaching gebeurt voornamelijk via de telefoon, Skype en WhatsApp. We hebben veel ervaring met het op afstand begeleiden van mensen en dat werkt echt heel effectief. Dus dat onze workshops nu online plaatsvinden, past heel goed in het plaatje.”