Over Freek Sanders

Stilstaan en in beweging komen

Ik geloof erg in het belang van stilstaan bij jezelf om daarna weer in beweging te komen. In 2009 en 2010 nam ik voor de tweede keer in mijn leven een sabbatical. De eerste keer, in 2000/2001 om een rondreis van 5 maanden te maken in Zuid-Amerika. De tweede keer was een werksabbatical: ik was voor 1,5 jaar de manager van een hotel in Nicaragua. Hotel con Corazon is een heel bijzonder hotel: alle winsten die we maken met het hotel worden geïnvesteerd in lokale onderwijsprojecten (www.hotelconcorazon.com). Na deze zeer leerzame en soms heel zware periode was het tijd voor een nieuwe fase in mijn ondernemerschap. Na een corporate carrière van 11 jaar bij Robeco en Postnl, was ik in 2007 voor mezelf begonnen als zzp-er. Ik had een paar mooie interim-opdrachten gedaan, onder andere het opzetten en managen van het mobiliteitscentrum van de Postkantoren. Nu wilde ik een volgende stap maken.

Van concept naar succesvolle aanpak

Op een terrasje aan de Loosdrechtse plassen keken Maud Hoefnagels, Akkie Muller en ik in 2010 terug op de 5 jaar dat we actief waren geweest op het gebied van arbeidsmobiliteit. We bespraken wat er goed was gegaan en wat we anders en beter zouden doen. Daar ontstond het idee voor een nieuw concept op het gebied van mobiliteit: de Sollicitatie-Buddy. Iemand die te allen tijde klaar zou staan voor de kandidaat die aan het solliciteren was. Want dat is vaak de lastigste fase van het vinden van een nieuwe baan. Tijdens het solliciteren word je geconfronteerd met jezelf, je krijgt te maken met afwijzingen en de meeste mensen hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan. Dan is het fijn om een sparring-partner te hebben waar je direct bij terecht kunt. Dat je niet eerst een afspraak moet maken, maar gewoon de telefoon kan pakken of een apje kan sturen. Nu, 7 jaar later, hebben we het concept verder uitontwikkeld tot een succesvolle aanpak.

Focus en diversiteit

Binnen onze Sollicitatie Buddy organisatie kan ik mijn ei kwijt. Ik ervaar er verbondenheid met de Sollicitatie Buddy’s en met de kandidaten met wie ik in contact kom. Elke keer als een kandidaat een baan vindt en we een bos bloemen kunnen sturen word ik blij. Ik lees de evaluaties van de kandidaten altijd met veel plezier en maak een klein sprongetje in de lucht als ik lees dat ze veel van hun Sollicitatie Buddy geleerd hebben. Want dat is één van de pilaren van onze succesvolle aanpak: de focus op leren solliciteren. Daarnaast kan ik me erg identificeren met de 8 gewoontes van de Corporate Rebels:

1. focus op zingeving en waardes in plaats van winst

2. focus op een netwerk van teams in plaats van een hiërarchische piramide

3. focus op ondersteund leiderschap in plaats van sturend leiderschap

4. focus op leren en experimenteren in plaats van voorspellen en plannen

5. focus op vrijheid en vertrouwen in plaats van regels en controle

6. focus op gezamenlijk ondernemen in plaats van centrale autoriteit

7. focus op transparantie in plaats van geheimzinnigheid

8. focus op talenten en kunde in plaats van functiebeschrijvingen

Wij passen binnen onze Sollicitatie Buddy “tribe” deze gewoontes zo veel als mogelijk is toe en dat maakt het erg leuk en inspirerend om samen te werken. Samen te werken aan jouw baan: dat is onze wereld.