Van wasstraat-methode naar persoonlijke aandacht

Hans Oomen (58, Tilburg) was tot voor kort loopbaanadviseur bij de Volksbank en in die rol ook aanspreekpunt voor S-Buddy. Nu de Volksbank van oude stijl naar nieuwe stijl loopbaanbegeleiding switcht gebruikt Hans deze kans om zich te heroriënteren, zowel binnen als buiten de bank. Een gesprek met een inspirerend mens…….

hand oomen 2

Je vertelde me dat je eigenlijk bent opgeleid als leraar biologie en scheikunde. Dat is werkelijk iets heel anders dan wat je nu doet.

Klopt, in die tijd was er weinig werk in het onderwijs en zochten ze bij de politie hoogopgeleide medewerkers. Ik ben toen al in een omscholingstraject terecht gekomen tot politieagent. Dat was een prachtige ervaring. Ik kom uit een middle-of-the-road gezin en leerde als politieagent om te gaan met mensen uit andere milieus en culturen. Ik leerde tevens mezelf kennen.

En toen weer om, richting HR…..

Ja noodgedwongen, door een ongeluk, kon ik geen politieagent meer zijn en moest ik mij opnieuw oriënteren. Binnen de politie werden mensen gezocht die de eigen mensen konden opleiden op het gebied van milieuwetgeving, wat toen een hot issue was. Met mijn lerarenachtergrond scheikunde en biologie leek ik de perfecte match.

Zo kwam je in de wereld die tegenwoordig Learning & Development heet.

Precies, er kwam een baan vrij bij de SNS bank als opleidingsadviseur. Via via werd ik daarover getipt. Ik werd daar verantwoordelijk voor o.a. commerciële trainingen, IT-trainingen en later steeds meer trainingen rondom persoonlijke ontwikkeling, Management Development en Talent Development, mensen van baan naar baan brengen, binnen de SNS bank.

Van baan naar baan, zowel zelf als ondersteunend naar anderen, een rode draad door je leven….

Zeker. En toen ging SNS samen met Reaal. Twee totaal verschillende families aan dezelfde tafel, rete-interessant om hiermee om te gaan. We hebben toen talent ontwikkel programma’s gemaakt die werkelijk zorgden voor integratie van de beide culturen.

Maar allemaal binnen de bank…..

In 2008 ontstond de financiële crisis. En veranderde mijn werk van het begeleiden van mensen binnen de bank naar buiten de bank. In die tijd ging dat nog via de ‘wasstraat-methode’. Iedereen hetzelfde traject, dezelfde workshops en dezelfde aandacht en puur gericht op het einddoel van het behalen van die ene baan.

Hoe gaat het nu dan? Wat is de nieuwe stijl?

Dat is ook de reden waarom we met S-Buddy in zee zijn gegaan. Verantwoordelijkheid ligt bij de deelnemer zelf, maatwerkafspraken en maatwerkbegeleiding, leerdoel oriëntatie in plaats van prestatiedoel oriëntatie. Just in time, just enough, afhankelijk van de vraag van de deelnemer zelf.

Waarom ben jij jezelf opnieuw aan het oriënteren Hans, deze nieuwe stijl lijkt juist zo goed bij je te passen?

Ik zie deze tijd als een enorme kans. De leerdoel oriëntatie pas ik helemaal toe op mezelf, ik geloof dat dat uiteindelijk zal leiden tot de baan die het best bij me past en me de meeste energie gaat geven. Dus kijk ik zowel binnen de bank, waar inderdaad leuke banen aan het ontstaan zijn binnen mijn vakgebied, als buiten de bank. Ik check regelmatig de vier meters op mijn dashboard:

1 – Hoe is mijn accuniveau, geeft het voldoende energie?

2-  Is mijn deskundigheid voldoende en leer ik genoeg?

3 – Ontmoet ik voldoende mensen in het vakgebied van Blended Learning?

4 – Welke werkzaamheden doe ik nu al waarbij ik me thuis voel?

Ik geloof in Blended Learning, een combinatie van korte leerinterventies, zowel on-the-job als face-to-face en middels e-learning. Ik wil uiteindelijk een fulltime rol bij een bedrijf als adviseur Leren & Ontwikkelen

We wensen je veel succes en plezier, of dat nu buiten of binnen de bank zal zijn Hans! Het gaat je zeker lukken. Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?

Dank je. Ja, de ontwikkelingen in de maatschappij gaan dusdanig snel dat men gebaat is bij micro-interventies, ik noem ze ook wel snack-interventies. Korte, snelle en passende leer interventies die direct bruikbaar zijn zoals via Youtube of andere online media. Dat is de toekomst.

https://www.linkedin.com/in/hansoomen3008