Margaret Stokwielder (52) uit Hoevelaken werkt sinds 2013 als S-Buddy. Toen we voor onze nieuwsbrief het thema ‘doorzettingsvermogen’ kozen was het duidelijk dat we S-Buddy Margaret ‘in the spotlight’ wilden zetten. Naast een doorzetter is Margaret enorm sociaal bewogen en ze is het liefst bezig met anderen in ‘hun kracht’ te zetten. “Kandidaten hebben vaak gebrek aan zelfvertrouwen is mijn ervaring. Ik laat de moed niet zakken, ondanks hun soms geniale tegenwerpingen waarom het niet zou lukken. Ik geloof erin dat ik iedereen, ongeacht hoe hun staat bij de kennismaking is, klaar kan stomen voor de arbeidsmarkt.”, aldus Margaret.
Hoe ben je ertoe gekomen S-Buddy te worden?
Ik werkte al een aantal jaren als regiocoördinator voor de stichting ‘Make a Wish’, een vrijwilligersorganisatie die de liefste wens vervult van kinderen van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Ik had nog tijd over, meldde dat op Facebook en toen reageerde Akkie (Akkie Muller, mede-eigenaar S-Buddy) of ik S-Buddy wilde komen versterken. Akkie kende ik uit mijn Randstad tijd. We maakten een afspraak en binnen no-time had ik mijn eerste kandidaat!
Dat ging snel zo te horen. Waren Margaret Stokwielder en S-Buddy zo’n perfecte match?
Jazeker! S-Buddy was toen nog niet zo lang bezig en ik houd ervan om de dingen goed te doen. Ik ben meteen begonnen om te helpen bij de verdere professionalisering van S-Buddy. Naast het helpen van kandidaten, wat ik heerlijk vind, ben ik alle beschikbare info gaan vastleggen in een box, die ik nog steeds beheer. Al gauw was ik zo druk dat ik mijn werk bij Make a Wish heb opgegeven en alleen met S-Buddy ben verder gegaan.
Het thema van onze nieuwsbrief van deze maand is ‘doorzettingsvermogen’. Waarom past dit thema zo goed bij jou?
Doorzetten is een levenshouding! Ook ik ken natuurlijk tegenslagen maar heb geleerd dat ondanks tegenslag en gebrek aan zelfvertrouwen je door moet en kan zetten. Ik laat mijn eigen kwetsbaarheid zien aan mijn kandidaten en daarmee inspireer ik ze om door te gaan. Er zijn genoeg momenten waarop je je koppie kunt laten hangen, maar je hebt zelf de keuze om dat niet te doen. Door mijn levenshouding hoop ik anderen te inspireren deze houding ook aan te nemen. Bij solliciteren is dit, mijns inziens, essentieel om de allerleukste baan te bemachtigen
Vaak hoor of lees je dat een coach zijn of haar kwetsbaarheid niet moet laten zien…
Denken in mogelijkheden in plaats van belemmeringen vraagt om vertrouwen en lef. Door mijn kwetsbaarheid te laten zien, krijg ik een veel persoonlijker relatie met mijn kandidaten. Hierdoor durven zij ook kwetsbaar te zijn en kunnen zij zich veilig voelen. Dat schept vertrouwen en creëert lef om het pad te kiezen om door te zetten. Ik noem dat de ‘sportersmentaliteit’. Niet opgeven totdat je doel bereikt is…
Heb je een voorbeeld van hoe dat heeft gewerkt?
Oh jee, zoveel voorbeelden. Er was een kandidaat die het ene sollicitatiegesprek kreeg na het andere, maar steeds niet werd aangenomen. Toch ging hij door. Ik was in dat proces zowel zijn moeder, zijn beste vriendin als zijn strenge juffrouw. Ik bleef aangeven dat hij moest blijven bewegen omdat hij anders ‘weggespeeld’ zou worden. Bij het 20ste gesprek was het raak en had hij zijn nieuwe job. Altijd doorgaan dus!
Hoe zie jij de toekomst bij S-Buddy in het licht van de huidige arbeidsmarkt?
Ik denk dat de aanpak van S-Buddy een prachtige aanvulling is op de standaard bureaus. S-Buddy is hands-on en persoonlijk. De arbeidsmarkt vraagt steeds meer om specialisten en het valt niet mee als je na 25 jaar bij dezelfde werkgever ineens wat anders moet gaan doen. Onze 1 op 1, 24/7 ondersteuning in dat proces werkt en bovendien hebben we met z’n allen meer dan 16.000 netwerkcontacten op die arbeidsmarkt. Ik merk dagelijks dat onze aanpak werkt en denk dat we nog meer onze oud-kandidaten als ambassadeur zouden moeten gaan inzetten!