Duurzame inzetbaarheid bij OLVG

Peter van der Veen, 53 jaar uit Amsterdam, is als HR adviseur Verzuim & Re-integratie binnen het OLVG in Amsterdam gepassioneerd bezig met de onderwerpen verzuim & re-integratie en duurzame inzetbaarheid. Zeer ervaren in zijn werkgebied maar nieuw in de zorg. Hieronder een gesprek over zijn ervaringen tot op heden.

Je hebt bij je vorige baan bij Keerpunt altijd aan de andere kant van de tafel gezeten, je adviseerde bedrijven en organisaties hoe om te gaan met de onderwerpen verzuim & re-integratie en duurzame inzetbaarheid van werknemers en hoe de ‘schadelast te beperken’. Waarom de overstap naar de andere kant van de tafel?

Ik wilde altijd al een keer vanuit een organisatie zelf bezig zijn met bovengenoemde onderwerpen. Echt inhoudelijk de tijd kunnen nemen om zaken te verbeteren en niet steeds bezig te hoeven zijn met uren schrijven. Bovendien heeft de zorg altijd al mijn belangstelling gehad, aan de ene kant een bedrijf wat zakelijk moet worden gerund, aan de andere kant een club mensen die echt met passie hun werk doen. Dus toen ik de vacature voor deze functie vorig jaar tegen kwam op LinkedIn moest ik wel reageren.

En hoe bevalt het?

Ik heb het super naar m’n zin. Ik moest even wennen, vanuit de zeer zakelijke en geordende plek waar ik vandaan kwam, aan een situatie waar nog heel veel te verbeteren is op dat vlak. Toen realiseerde ik me dat dat nu juist de uitdaging is en tevens een enorme kans om het samen met mijn collega’s helemaal goed in te richten. Wat natuurlijk ook mijn opdracht is hier.

Wat is je rol binnen het OLVG?

Aan de ene kant ben ik bezig met casuïstiek en opleiding van de leidinggevenden / teamleiders, aan de andere kant ben ik de adviseur van het management en van de RvB. Dus ik ben zowel bezig met de inhoud als met visie en strategie. Dat is een mooie combinatie.

Je vertelt over opleidingen voor de teamleiders. Waar doel je dan op?

De eerste stap is om de leidinggevenden op de vloer nog meer bewust te maken van hun rol en mogelijkheden bij duurzame inzetbaarheid en het voorkomen van (langdurig) verzuim van hun medewerkers. Ze zijn namelijk ook de casemanager wanneer iemand ziek is en bovendien spelen zij een grote rol in het motiveren en vitaal houden van hun team. Daarvoor hebben we het programma ‘Sterk in je werk’ in het leven geroepen;  hoe houd ik mijn medewerker vitaal, wat kan de medewerker zelf doen of wat kunnen wij aanbieden? Heb je regie over je carrière en hoe is je positie op de arbeidsmarkt? Allemaal zeer belangrijke zaken waar we ons steeds bewuster van moeten worden in een snel veranderende maatschappij.

Kan je een voorbeeld geven?

Het is voor iedereen anders. Bijvoorbeeld iemand die werkt op de afdeling beveiliging moet bij een calamiteit op de 9e verdieping binnen een paar minuten ter plekke kunnen zijn. Voor hen geldt alleen al dat ze fysiek fit zijn. Zijn ze dat wel voldoende, wat wordt er aan gedaan? Daarnaast zijn afdelingen bezig om de verpleegkundigen van MBO naar HBO niveau te krijgen. Hoe pak je dat aan, waar is het noodzakelijk en waar niet, het blijft ook maatwerk.

En je gaat zelf de pilot doen met het geven van verzuimtrainingen voor leidinggevenden…..

Ja, we gaan in april live met twee afdelingen. Het is een pilot die mijn collega en ik zelf hebben ontwikkeld. En we willen blijven leren. Na de pilot gaan we evalueren en de laatste aanpassingen doen zodat we de verzuimtrainingen daarna voor de gehele organisatie kunnen uitrollen. Dat is niet niks, er werken hier 5800 medewerkers.

Dat zijn inderdaad een hoop mensen. Hoe weet je nou of je succesvol bezig bent?

We hebben cijfers van Vernet over o.a. verzuim in de zorgsector. We streven naar een verzuimreductie van 0,5 % voor het komende jaar. We kennen onze cijfers en die van de markt en we weten wat we willen. Een half procent klinkt niet veel maar op een organisatie als de onze is dat heel wezenlijk.

Wij kwamen met jullie in contact omdat jullie bij ons informeerden of S-Buddy ook iets kon bieden op het gebied van 2e spoor trajecten. Dit in het kader van een providerboog die je aan het bouwen bent voor het 2e spoor.

Inderdaad. S-Buddy is een interessante speler die zaken anders aanpakt. Ik geloof erin dat 2e spoor trajecten veel beter extern kunnen worden neergelegd zonder dat we het casemanagement zelf uit handen geven. We zitten midden in dit proces om de juiste leveranciers te vinden. We zijn eigen risicodrager voor de ziektewet én voor de WGA. Ook daar is nog heel veel te winnen en dat is heerlijk om aan te mogen werken. Organisaties zijn vaak laat met hun aanpak bij zieke medewerkers, gaan pas na 9 maanden of een jaar dieper kijken naar oplossingen. Ik wil dat we al keuzes maken na 6 weken, als het plan van aanpak er moet komen.

Je heb een flinke klus maar zo te horen heb je er zin in….

Zeker. Stapje voor stapje boeken we vooruitgang. Niet alles ineens willen anders gaat het niet lukken. Ik heb er een heel goed gevoel over en ben hier voorlopig lekker druk mee.