Er zijn nog verrassend veel mensen die een contract ondertekenen

Er zijn nog verrassend veel mensen die een contract ondertekenen

S-Buddy Margaret Stokwielder begeleidt ruim 6,5 jaar mensen bij het vinden van een nieuwe baan. Ook tijdens de coronacrisis gaat de begeleiding gewoon door. Het werkt allemaal misschien net even anders, maar er gebeurt nog genoeg op de arbeidsmarkt. We vroegen Margaret hoe de situatie er nu voor staat.

Kun je kort iets vertellen over je loopbaan en je rol bij S-Buddy?

Na een carrière als recruiter bij o.a. Randstad Uitzendbureau en regiocoördinator/wensvervuller bij Make-a-Wish ben ik ruim 6,5 jaar geleden gestart als zelfstandig loopbaanadviseur/re-integratie coach bij S-Buddy. Ik begeleid met veel plezier mensen bij het vinden van een nieuwe baan, het starten van een eigen onderneming of in het traject van antwoord krijgen op de vraag “Wat wil/kan ik verder nog met mijn loopbaan?” Mijn specialiteit is dat ik tot de kern van mensen weet door te dringen, waarna ze keuzes vanuit hun hart maken, rekening houdend met de moeilijke balans tussen werk/vrije tijd/geluk/gezondheid.

Wat voor een verandering zie je op het gebied van solliciteren sinds de uitbraak van het coronavirus?

Het zal je niet verbazen dat de meeste gesprekken nu via videobellen verlopen in plaats van face-to-face. S-Buddy had deze trend al voor het coranavirus ingezet, door mensen te leren zich online te presenteren. Kandidaten vinden het soms even wennen, maar wij blijven ze trainen om dat op een goede manier te doen.

Maken sollicitanten nog een kans nu heel veel bedrijven gesloten zijn en moeilijke tijden tegemoet gaan? En zo ja, hoe dan?

De laatste weken zijn er nog verrassend veel mensen die hun handtekening onder een contract hebben gezet. Er zal misschien een tijdelijke dip ontstaan – mede door faillissementen – maar voor goede mensen is er altijd plek.

Hoe vergaat het de kandidaten die je begeleidt nu we midden in de crisis zitten?

Ik signaleer twee groepen:

  • De eerste groep mensen ervaart deze periode als een tijd van rust/bezinning. Zij nemen de tijd om aan te sterken, nog bewustere keuzes te maken en na te denken over welke stappen zij zullen nemen in deze fase van heroriëntatie op werk.
  • Er zijn ook kandidaten die juist erg onrustig/onzeker worden. Die help ik door een evenwichtige dag-/weekplanning te maken. In het verleden heb ik ook veel ervaring opgedaan met mensen die weinig zelfvertrouwen hebben en onzeker zijn. Een deel van de kracht van S-Buddy is om mensen (weer) in zichzelf te laten geloven.

Hoe zie je de markt voor werkzoekenden als we straks weer de draad op mogen pakken?

Ik heb geen glazen bol ????. Wat ik wel weet: mensen die goed voorbereid zijn, vinden hun plek wel. Het vermogen van S-Buddy is om werkzoekenden zodanig te ondersteunen dat ze na een traject van begeleiding goed uitgerust zijn om – ook zonder onze hulp – te solliciteren.

Ik wens alle mensen die door deze crisis hun baan verliezen veel succes!