Overwerk bij mijn bokstrainer

Overwerk bij mijn bokstrainer

Avi Azoulay doet al jaren z’n best om er iets van te maken met mij. Hij blijft uitleggen en aanwijzingen geven over hoe ik mijn technieken en inzicht in het spel kan verbeteren. De vreemdste les is wel deze: “Als je in de ring staat, let dan niet op je tegenstander.”

Ik had inmiddels begrepen dat ik op mijn uitstraling moet letten, mijn dekking hoog moet houden en met mijn hele lichaam moet boksen. Avi commandeert: “Stoot links, links. Rechtse hoek!” Ik stoot geconcentreerd in zijn pads. Het moeilijkste vind ik om de vuist die ik niet gebruik naast m’n hoofd te houden. Essentieel, want daarmee dek ik een kwetsbare plek af: m’n kin. Ik weet het en laat hem natuurlijk toch zakken…

Pats, een klap op m’n hoofd. Grrrr. Ik concentreer me nu op Avi. Wanneer gaat hij me weer raken? “Stop even”, zegt hij. “Je let veel te veel op mij.” “Ja dank je de koekoek, denk je dat ik nóg een tik wil?” Avi legt zijn pads aan de kant: “Kijk, hier gaat het mis. De meeste mensen letten te veel op hun tegenstander en vergeten zo hun eigen techniek. Die tegenstander komt toch wel, daar hoef je niet mee bezig te zijn. Houd je aandacht bij jezelf, verzorg je dekking en ga van daaruit in de aanval.” Op de fiets terug naar huis vraag ik me af: ‘Zou ik me in mijn werk ook teveel op de ander focussen?’