De mensen die we begeleiden bij het vinden van een baan vinden het soms moeilijk om te bepalen wat ze nou eigenlijk echt zouden willen doen in hun werk. En dat is het vaak ook. We leven immers in een tijd waarin er veel meer keuzemogelijkheden zijn dan vroeger.
Mijn vader begon op zijn 15e bij Philips en werkte de eerste 25 jaar van zijn werk op de Emmasingel in Eindhoven, waar hij veelal hetzelfde werk deed. In totaal werkte hij 41 jaar voor Philips. Vandaag de dag zie je minder en minder mensen die heel hun leven voor dezelfde werkgever werken en is het mogelijk om heel veel verschillende stappen te zetten. Ik schreef hier al een keer een blog over waarin de belangrijkste boodschap was om je carrière niet te zien als een ladder maar als een klimrek.
Doe je wat je eigenlijk wilt doen?
In deze blog wil ik het hebben over hoe je er achter kan komen wat je eigenlijk zou willen doen op het gebied van werk. En dat wil ik doen aan de hand van mijn persoonlijke ervaring. Mij helpt het om terug te gaan naar mijn jeugd en voor de geest te halen wat ik graag wilde worden toen ik nog een kind was. Er zijn drie dingen die dan naar boven komen: ik wilde directeur worden, ik wilde professor worden en archeoloog.
Analyseer de ingrediënten van je jeugddromen
Door te analyseren wat de onderliggende elementen zijn in je meisjes- of jongensdromen kun je je een beeld vormen van de ingrediënten die je graag terug zou willen zien in een baan. Ik wilde directeur worden: daar zit ondernemen in, en richting geven aan een groep, en ook iets van status. Inmiddels ben ik “directeur”. Samen met mijn business partner Akkie Muller heb ik S-Buddy opgericht en helpen we mensen bij het vinden van een nieuwe baan door ze te leren solliciteren. We werken met 10 zeer enthousiaste en professionele mensen, onze S-Buddies. We hebben een aantal grote ondernemingen als klant.
Ik wilde ook professor worden: daar zitten elementen in van onderwijzen en onderzoeken (en ook iets van status). Het vergaren en overbrengen van kennis. Sinds 2012 geef ik parttime les aan de Hogere Hotelschool van Den Haag. Niet als professor maar als docent. Ik ben dus bezig met 1 van de elementen van mijn jeugddroom en het doen van onderzoek is nog steeds iets dat kriebelt. Ik lees veel wetenschappelijk onderzoek en gebruik de inzichten die daarin beschreven worden in mijn lessen (en ook in mijn bedrijf), maar het voelt nog wel als een gemis dat ik zelf geen onderzoek aan het doen ben. Dat staat nog steeds op mijn verlanglijstje. Gelukkig beslaat een carrière vaak 40 jaar, ik ben nu halverwege dus ik heb nog even (soms denk ik ook wel eens: pffff, nog eens 20 jaar werken, dat is best lang, maar terug kijkend zijn de afgelopen 20 jaar omgevlogen).
De laatste droom die ik had als kind was die van archeoloog. Ik vond geschiedenis ook een erg leuk vak en heb getwijfeld of ik het zou gaan studeren. Uiteindelijk heb ik besloten om dat niet te doen omdat ik dacht dat alle grote archeologische ontdekkingen al wel gedaan zouden zijn. Niets is minder waar, er worden nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan. Dat was dus een foute aanname. Terugkijkend heb ik echter geen spijt van mijn keuze voor Economie: hierdoor heb ik een prachtige start-functie bij Robeco gekregen (in 1996) en daar ontzettend veel geleerd. Toen ik laatst tijdens een workshop over motivatie over mijn droom om archeoloog te worden sprak, merkte een van de deelnemers op dat een archeoloog iemand is die dingen ontdekt. En dat is inderdaad het onderliggende aspect dat ik zo interessant vind. Ontdekken heeft met onderzoeken te maken, met leren, met kennis vinden of hervinden en die dan kenbaar maken aan de wereld; dat doe ik als docent, dat doe ik in mijn bedrijf door inzichten uit de wetenschap te vertalen naar de praktijk van de werkzoekenden, en dat doe ik door zelf cursussen en opleidingen te blijven volgen. Daarnaast haal ik heel veel plezier uit het schrijven. Onder andere uit het boek Samen Solliciteren dat ik met Akkie Muller schreef en uit mijn blogs: op die manier deel ik graag de kennis en de inzichten die ik op gedaan heb met de wereld.
Welke ingrediënten maken je blij?
Zo zie je dat veel van de elementen die nu in mijn werk terug komen al onderdeel waren van de dromen die ik als kind had. Ga eens na wat jouw jeugddromen waren en probeer dan de onderliggende ingrediënten te ontleden. Hoe komen die terug in je huidige baan of in de baan die je zoekt?
Ik ben benieuwd naar je bevindingen.