Solliciteren is matchen. En de juiste match vinden is nog niet zo makkelijk. Er zijn immers tienduizenden bedrijven en meer dan 150,000 vacatures waar je op kan solliciteren.

Wat zoek je?

Wat mijn eigen sollicitanten helpt is om het solliciteren als matchen te zien. Jij bent op zoek naar een leuke baan en de organisatie is op zoek naar de juiste sollicitant. De organisatie zoekt iemand die een bepaald soort werk gaat doen, en de benodigde expertise, ervaring, en kwaliteiten heeft om dat werk goed te kunnen uitvoeren. En tegelijkertijd wordt er gekeken of de sollicitant in de cultuur past en aansluit bij de mensen die al bij het bedrijf werken. Iemand die zich achter de missie kan stellen waartoe het bedrijf op aarde is en die de omstandigheden waaronder er gewerkt wordt prettig vindt.

Om te kunnen matchen moeten jij en de organisatie (in eerste instantie in de vorm van de recruiter) dus doorgronden of jullie bij elkaar passen. Beide partijen hebben de verantwoordelijkheid om een verstandige keuze maken. Passen we bij elkaar, ja of nee? Daarom is het belangrijk dat jij als sollicitant heel duidelijk hebt wat het is dat je zoekt. De blog van mijn business partner Akkie Muller helpt je om in 6 stappen je zelfkennis te ontwikkelen.

Welk bedrijf past bij mij?

Pas je beter bij de ABN of de Rabobank? Beter bij Unilever of Randstad? Beter bij de Gasunie of bij de Nederlandse Energie Maatschappij? Met een nieuwe tool van Company Match kun je kijken welke organisaties het beste bij je passen. Er zijn op dit moment meer dan 200 bedrijven die hun profiel hebben beschreven. Door een aantal vragen te doorlopen krijg je een goed beeld van wat jij belangrijk vindt bij een bedrijf, wat je zoekt in een bedrijfscultuur en wat je motiveert. Nadat je door de vragen bent krijg je een overzicht van je hoogste matches. Je krijgt op die manier een beeld welke werkgevers bij je passen en waar de klik zit. Als je wilt kun je ook je eigen matchprofiel delen met de werkgever door een persoonlijke link op te nemen in je cv (of je LinkedIn profiel).

Klopt het?

Op basis van de vragen kwam naar voren dat ik

  1. een innovatiecultuur zoek: dat klopt, ik heb zelf S-Buddy opgezet samen met Akkie om een nieuwe vorm van carrière-coaching op te zetten.
  2. Mijn kernwaarden zijn vrijheid en vernieuwend: klopt ook, ik hou van vrijheid en vernieuwing. Daarom ben ik sinds 2007 ondernemer.
  3. Onderlinge omgang. In de onderlinge omgang zijn voor mij Informeel, Initiatief en Creativiteit belangrijk. Klopt ook.
  4. Mijn merktypering is Vernieuwend & Vrolijk. Ook daar kan ik me in vinden.

Overall dus een goede manier om een scherper beeld van jezelf te krijgen.

En je krijgt ook nog eens matches met bedrijven die aansluiten bij je profiel. En daar zaten een aantal verrassingen bij. Ik vind Company Match dus een mooie nieuwe manier om je horizon te verbreden en op een makkelijke manier op zoek te gaan naar die speld in de hooiberg.