Aaltje Vincent over haar nieuwe boek Jobmarketing 3.0

Aaltje Vincent (57 Almere), misschien wel de bekendste persoon in Nederland op het gebied van solliciteren en jobmarketing, vertelt over haar eigen loopbaan, haar nieuwe boek ‘Jobmarketing 3.0’ dat 14 november uitkomt, geeft tips én geeft 4 boeken weg aan lezers van onze nieuwsbrief.

aaltje vincent

Hallo Aaltje, hoe ben je vanuit je opleiding HEAO communicatie terecht gekomen in de wereld van solliciteren?

Na mijn opleiding kwam ik terecht bij een aantal grote bedrijven, waaronder Ahold/Etos en Van Nelle. Ik voelde me vastzitten in die functies, kon niet floreren en was gewoon niet goed waardoor ik op een gegeven moment, op m’n 27ste, werd ontslagen. Er bestonden in die tijd maar 2 outplacementbureaus. Van één ervan had de directeur verkering met mijn beste vriendin en zo kwam ik in een outplacementtraject terecht.

Dat traject inspireerde je dusdanig dat je zelf die markt bent opgegaan?

Nee het was anders. Ik werd gevraagd door een nieuw bureau om mijn ervaringen te delen. Daar had ik zo een klik mee dat ze me vroegen of ik bij hun wilde werken. Ze werkten daar met echte therapeuten die mensen coachten om hen ‘werklaar’ te maken. Die therapeuten hadden een broertje dood aan het schrijven van cv’s en brieven dus daar zag ik een kans en ik trok dat deel naar me toe. Zoals je misschien weet ben ik geen voorstander van het schrijven van brieven maar in die tijd was dat nog dé manier waarop werd gesolliciteerd.

Het was een beginnend bureau zei je, kon je meer doen dan dat?

Jazeker, ik heb mede het bedrijf mogen vormgeven en toen Philips ging reorganiseren in 1991, mochten we offreren en heb ik er mede voor gezorgd dat we de klus binnen haalden. We hebben toen als enige voorgesteld de P&O’ers te betrekken bij de begeleiding van de boventalligen wat helemaal nieuw was.

Op een gegeven moment ben je voor jezelf begonnen en ben je boeken gaan schrijven over solliciteren……

Voor een outplacementbureau waar ik daarna voor werkte mocht ik groepen gaan trainen en werd me gevraagd een manual te schrijven voor de deelnemers. Toen een uitgever dat manual onder ogen kreeg werd ik gebeld en gevraagd of ik het manual met voorbeelden kon uitbreiden tot een boek. Ik reed die dag naar huis met vlinders in m’n buik, ik wilde altijd al schrijver worden en dat werd werkelijkheid. Dat is nu precies 10 jaar geleden.

Bij S-Buddy werken we met buddy’s zoals onze naam al zegt. Jij pleit ook altijd voor een ‘werkvind-maatje’.

Natuurlijk! Ik heb dat altijd al geroepen, als je een nieuwe baan zoekt heb je een maatje nodig waar je mee kunt overleggen en sparren. Dat zat al in een filmpje dat ik maakte voor ABN AMRO in 2010. Heel belangrijk om succes te hebben en door te zetten.

En nu na 10 jaar je nieuwe boek ‘Jobmarketing 3.0’. Wat is het thema van dit nieuwe boek?

Het gaat over on- en offline netwerken en gebruik maken van alle nieuwe methodes via het internet. Online basisvragen, online gamen, online testen en online video selectie worden steeds meer toegepast. Hoe ga je daarmee om en hoe ben je daar het beste op voorbereid. 14 november komt het boek uit en ik geef graag 4 boeken weg aan geïnteresseerden van jullie nieuwsbrief. Ze moeten wel even geduld hebben tot het uit is natuurlijk.

Ben je inmiddels niet ‘te groot’ geworden, heb je nog contact met de werkvloer, durven mensen je nog te benaderen?

Nee natuurlijk ben ik niet ‘te groot’. Ik ben wel druk maar daar houd ik van. En neem vaak zelf nog de telefoon op, ik begeleid nog steeds individuele mensen in hun outplacementtraject. Dat is ook essentieel om recht van spreken te houden!

Heb je nog een tip of een visie die je wilt delen met onze lezers?

Ja. De mensen die het werk doen wat jij graag zou willen doen weten het eerst of er een nieuwe collega nodig is!

 

Wil je meer weten? Kijk op de website van Aaltje Vincent.