Ook bij online workshops is de interactie groot

"Ook bij online workshops is de interactie groot"

Na ruim 30 jaar met veel plezier gewerkt te hebben in de financiële sector is Tineke den Bakker zich ‘fundamenteel aan het heroriënteren’, zoals ze het zelf noemt. In deze bijzondere fase in haar leven is ze samen met haar Sollicitatie Buddy een boeiend en leerzaam proces ingegaan waarin ze terugkijkt, nadenkt, vooruitkijkt, netwerkt, uitprobeert en reflecteert.

De online workshops van Sollicitatie Buddy zijn onderdeel van het proces en de afgelopen maanden heeft ze aan verschillende workshops meegedaan. “Ik heb deelgenomen aan de workshops ‘Creatief Solliciteren’, ‘Solliciteren met Zelfcompassie’ en ‘Omgaan met mijn Innercriticus’. Mijn ervaring hierbij is heel positief. De workshops hadden structuur, een goede mix van theorie en praktijk, er was interactie tussen de deelnemers en je kreeg professionele en inspirerende feedback van de workshopbegeleider. Ik heb ervan geleerd en praktische tips meegekregen.“

Wennen aan de online-techniek

“In het begin was het voor de meesten even wennen aan de online-techniek. Maar ik merkte al snel dat de techniek helemaal geen belemmering is voor interactie. Deze verliep opmerkelijk soepel en constructief. Door het selecte aantal deelnemers, is iedereen altijd zichtbaar op je scherm. Ook krijgt iedereen voldoende ruimte en mogelijkheden om zich voor te stellen, ervaringen te delen of vragen te stellen.”

Tineke geeft aan veel opgestoken te hebben van de workshops en vooral de praktische tips die ze kreeg, spreken haar aan. “In de workshops worden de deelnemers uitgenodigd om mee te doen met een aantal praktische oefeningen. In een aantal duidelijke stappen krijg je bijvoorbeeld zicht op je eigen kritische stem. De oefeningen waren eenvoudig, bleken krachtig en leverden veel op. Het fijne vond ik dat juist door de eenvoud van de oefeningen deze ook heel goed buiten de workshop zijn te herhalen in andere situaties.”

Vergelijking offline en online

Online en offline workshops zijn enigszins te vergelijken. Beide workshop-vormen zijn gericht op het overbrengen en actief delen van kennis en ervaringen rond een bepaald onderwerp. “De online workshops die ik heb gevolgd waren vooral gericht op de inhoud en minder op het emotionele en relationele aspect van en tussen de deelnemers. Ook waren deze workshops in tijd beschouwd relatief kort. Dat laatste vind ik overigens positief. Het aantrekkelijke van een workshop waarbij je echt samenkomt, is dat er vaak meer mogelijkheden zijn om elkaar te leren kennen. Hierdoor krijgt de onderlinge communicatie een verdieping en komen deelnemers bijvoorbeeld ook toe aan de vraag wat je na de workshop voor elkaar kunt betekenen.”