Hoe een moodboard je aan de perfecte baan helpt

Hoe een moodboard je aan de perfecte baan helpt.

Een Sollicitatie Buddy is iemand die helpt te leren solliciteren. Een steun en toeverlaat die tips, aandacht en feedback geeft. Wij bieden professionele Sollicitatie Buddy’s, maar ook iemand in jouw eigen omgeving kan dat voor jou zijn. Hieronder een manier waarmee iemand jou kan helpen om een profiel van jezelf te schetsen met behulp van een moodboard.

(foto http://www.abps.nl)

Een mooie manier om jezelf te analyseren is om een moodboard te maken. Je gaat met een stapel tijdschriften en een A3-vel zitten en knipt alle plaatjes uit die te maken hebben met hoe jouw leven eruitziet over vijf jaar. Associeer er lustig op los, alles is goed. Je plakt de selectie beelden en woorden op jouw manier op het papier. En dan ga je het samen bespreken met je ‘coach’. Vertel eerst wat er op moodboard staat en wat je ermee bedoelt.

Laat je coach vooral alle vragen waar hij nieuwsgierig naar is stellen en vraag hem typerende en opvallende uitspraken te noteren die iets zeggen over je wensen, idealen, dromen, interesses, passies etc.

De truc van een moodboard is namelijk dat je met je onbewuste denkvermogen selecteert en daar ligt veel meer in opgeslagen dan in het bewuste denkvermogen. Als mensen vragen hoe je je leven over vijf jaar ziet, ga je al snel sociaal wenselijke antwoorden geven en het gesprek proberen rationeel te controleren. Met het uitzoeken van plaatjes omzeil je die neiging, waardoor je diepere lagen aangesproken worden.

Door het moodboard te bespreken, maak je dus onbewuste wensen, kwaliteiten en interesses weer expliciet. Dat kun je dan verwerken in je profiel of het geeft richting aan de banen waarop jij je kan richten.