Met een paar uur had ik een berichtje van een oud-collega.

“Met een paar uur had ik een berichtje van een oud-collega.”

Na 30 jaar bij de Rabobank te hebben gewerkt, was Francis op zoek naar een nieuwe baan. Ze deed een oproep op Facebook en had binnen een paar uur al enkele reacties. Dit leidde tot diverse gesprekken en uiteindelijke kon ze zelfs kiezen uit twee banen. Haar S-Buddy Margaret is supertrots op haar en wij wilden graag meer van weten over haar zoektocht.

Gefeliciteerd met je nieuwe baan. Kun je vertellen wat je gaat doen en hoe dit aansluit (of misschien juist niet) bij je vorige functie?
Dank je wel! Ik ga werken bij een Hypotheek Advies Centrum dat tevens een kantoor is van de Regiobank. Na 30 jaar Rabobank blijf ik dus in de financiële dienstverlening werkzaam. Alhoewel ik me ook aan het voorbereiden was op een baan daarbuiten door onder meer het volgen van de opleiding Medewerker Personeelszaken.

Ik dacht in eerste instantie dat een nieuwe baan bij een financiële instelling niet meer voor mij was weggelegd. Op mijn huidige werk werden de teams steeds groter en ook de afstand in kilometers. Ik ga nu weer in de buurt van mijn woonplaats werken en voor mijn gevoel ook weer dichter bij de klant.

In hoeverre was het lastig om een baan te vinden nu de uitbraak van het coronavirus ons land in de ban heeft?
In mijn geval helemaal niet lastig. Op het moment dat ik mijn cv had gedeeld op Facebook, een tip die ik kreeg via het volgen van een Webinar van het UWV, ontving ik binnen een paar uur al een berichtje van een oud-collega. Dus in plaats van zelf te solliciteren kwam de vacature naar mij toe!

Wat veranderde er aan je manier van solliciteren toen ineens de coronamaatregelen in het land werden ingevoerd?
Ik kon nog wel op gesprek komen op het kantoor, maar we hielden wel alle richtlijnen in acht. Het geven van een hand was natuurlijk geen optie en ook hielden we ruim voldoende afstand van elkaar.

Hoe lang ben je aan het solliciteren geweest en wat heb je allemaal gedaan om onder de aandacht van werkgevers te komen?
Ik was een jaar geleden gestart bij een loopbaancoach, had testen gedaan, een LinkedIn-cursus gevolgd. Ik was al een tijdje aan het rondkijken en had ook al eens gesolliciteerd op functies waar ik geen ervaring in had.

Via LinkedIn kreeg ik de melding dat het UWV een Webinar gaf over het inzetten van Facebook om te laten zien dat je beschikbaar bent voor een nieuwe uitdaging. Ik heb mijn cv (gewoon als foto in een openbaar album) erop gezet en binnen een paar uur was deze wel 20 keer gedeeld en had ik een bericht ontvangen met het verzoek contact op te nemen met een oud-collega.

Wat zou je anderen die nu op zoek zijn naar een baan willen meegeven?
Laat je eigen netwerk weten dat je beschikbaar bent. Dit kan heel makkelijk via Facebook. Ik denk dat je zo sneller aan een nieuwe baan komt dan wanneer je brief ergens op een grote stapel terechtkomt bij iemand die je niet kent.

Heb je nog een leuke anekdote over deze zoektocht?
Misschien is het nog leuk te melden dat ik door nog een tweede partij ben benaderd, omdat een andere oud-collega ook mijn Facebook-cv had gezien. Wat een luxe, ik kon uit twee banen kiezen! Mijn keuze ging uit naar de eerste.
Omdat Margaret ook een naaste collega van mij begeleid gaf zij mij de tip of deze baan niet wat voor haar zou kunnen zijn. Ik heb haar bij die partij voorgesteld en ze is daar op gesprek geweest. Helaas is ze het net niet geworden, maar ik ben ervan overtuigd dat ze met ondersteuning van Margaret zo een baan heeft.