Als de afwas nou eens af was

We stellen ons doelen. Doelen stel je om in beweging te komen. Ze helpen je op weg. Maar dat is nog maar de helft van het verhaal. Want soms heb ik gewoon even geen energie, zelfs niet voor de doelen die ik mezelf heb gesteld. Hoe blijf ik dan toch gemotiveerd?

Motivatie is energie. Anderen motiveren doe je door een aantal stappen te zetten: je kijkt vanuit het perspectief van de ander, geeft keuzes, vertelt waarom het belangrijk is in beweging te komen, en schept ruimte voor initiatief. De uiteenzetting van professor Deci op YouTube helpt me. Wat ook helpt, is dat ik een element mis in zijn verhaal: het gewoon gaan doen. Slinger jezelf het proces in, dan komt de energie vaak vanzelf. Kleine tussenresultaten motiveren om verder te gaan. Als de afwas voor een kwart gedaan is, ben je al op de helft. Gewoon beginnen dus.