Boksworkshop solliciteren met daadkracht: deelnemers vertellen

Boksworkshop solliciteren met daadkracht: deelnemers vertellen

Met enige regelmaat organiseren wij de workshop ‘Solliciteren met daadkracht’ waar je onder leiding van een ex-profbokser het belang leert van je daadkrachtig presenteren. De parallel wordt gelegd tussen het voeren van een gesprek en een bokswedstrijd. Het lijkt misschien gek, maar van boksen kun je heel veel leren. Twee deelnemers aan de workshop, Remco en Edgar, delen hun ervaringen met ons.

Wat was de belangrijkste reden om mee te doen aan deze workshop?

Remco: Ik ben nieuwsgierig gemaakt door mijn S-Buddy en was benieuwd naar de metaforen tussen een bokswedstrijd en een sollicitatiegesprek.

Edgar: Ik heb jaren geleden tijdens een meerdaagse training een boksworkshop gedaan die ik me nog altijd kan herinneren. Ik was benieuwd wat deze workshop van Avi en Akkie mij zou brengen.

Hoe heb je de boksworkshop ervaren?

Remco: Ik vond het een leerzame, leuke ervaring. Fysiek best pittig, maar het heeft me echt iets gebracht. Het was een goede kennismaking met de complexiteit van boksen en de bijbehorende metaforen die je ook in het dagelijkse leven en met solliciteren kan aanwenden. Het is een aanrader om aan deze workshop deel te nemen.

Edgar: Het was fysiek heel intensief, maar ook lekker om te doen. In een korte tijd leerde ik iets over een sport die eerlijk gezegd wel ver van mijn belevingswereld afstaat.

Welke inzichten heeft de workshop je gebracht?

Remco: Met een bokswedstrijd is er sprake van uitdelen en incasseren. Dit geldt ook tijdens een sollicitatiegesprek: je beantwoordt vragen, maar je stelt ook vragen. Door deze actieve benadering heb je invloed op het verloop van de wedstrijd/het gesprek.

Edgar: Het belangrijkste inzicht voor mij is dat je in een spannend gesprek telkens op zoek moet gaan naar een houding waarin je je comfortabel voelt en waarin je tot je zelf kunt komen. En dat die ontspannen houding heel goed kan samengaan met alert blijven voor je omgeving. Je kunt op hetzelfde moment de andere persoon aan tafel dus scherp in de gaten houden en toeslaan wanneer hij of zij hiervoor ruimte biedt.

Wat heeft de workshop veranderd in de manier hoe je je werk doet of hoe je denkt over je werk.

Remco: Ik denk er best vaak aan terug. Met name het sturende element: “choose your battles om de wedstrijd te winnen”.

Edgar: Daarvoor is één workshop toch echt te kort. Ik wist natuurlijk al dat in communicatie lichaamstaal belangrijker is dan de woorden die je zegt. Dus als het lukt om in een gesprek of presentatie bewust je lijf in te zetten, dan mag je erop vertrouwen dat de woorden vanzelf komen. Dit werd door de workshop bevestigd.

Ga je vaker boksen?

Remco: Daar is een goede kans van

Edgar: Dat was inderdaad het advies van Avi. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. Een kennis tipte me voor bokslessen in mijn eigen stad. Ik heb besloten om een proefles te nemen. Dus wie weet!