De ultieme sollicitatiebrief

Debbie Veeke (33) uit Oosterhout hoorde in 2015 ineens dat haar jaarcontract niet werd verlengd. Wel mocht ze nog 3 maanden blijven om haar werk af te ronden en op zoek te gaan naar iets nieuws. Als marketeer in hart en nieren bedacht ze een creatieve manier van solliciteren via internet: ze bouwde haar eigen site met online magazine! De ultieme sollicitatiebrief.

foto-Debbie-Veeke-600x340

Hoe ben je op het idee gekomen om een site te bouwen als sollicitatiemiddel?

Vlak voordat ik hoorde dat mijn baan ophield, werd ik geïnterviewd door een marketingtijdschrift over mijn werk als marketeer. Toen ik het resultaat daarvan las, zag ik ineens kansen om mezelf te presenteren. Personal branding heet dat. Toen ben ik aan de slag gegaan.

Een site bouwen klinkt ingewikkeld, was je technisch zo begaafd of had je zoiets al eerder gedaan?

Nee hoor. Het is eigenlijk geen site maar een online magazine over mezelf, wie ik ben en wat ik te bieden heb. Ik heb hiervoor de gratis tool van Jilster gebruikt. Als je in staat bent om je eigen fotoboek te maken bij Albelli, dan kun je dit ook!

Hoelang ben je ermee bezig geweest?

Ik deed het in de avonduren en het koste me een dikke maand. De meeste tijd ging zitten in schrijven, mensen bellen om te sparren en bijvoorbeeld het interviewen van mijn toenmalige manager. Ook heb ik mooie foto’s laten maken. Het was een heel leuk proces en ik werd steeds enthousiaster, vooral door de reacties van de mensen die ik om hulp vroeg. Dat is een goede tip trouwens, vraag hulp en zorg dat je een deadline hebt!

In 2015 was de arbeidsmarkt nog slecht. Wat was het resultaat?

Toen het af was, ben ik de site gaan delen via de 3 grote social mediakanalen Facebook, Twitter en LinkedIn. Bovendien heb ik mijn magazine verspreid onder mijn eigen vrienden, familie en kennissen. Het werd massaal gedeeld en binnen de kortste keren stroomden de reacties binnen. Mensen vinden het leuk als je creatief bent en zijn dan bereid iets extra voor je te doen.

“Als je ergens energie in steekt, krijg je dat vaak dubbel en dwars terug.”

Wie reageerden er?

Reacties kwamen van verschillende bedrijven waar ik op gesprek kon komen. Ik was op zoek naar een vaste baan, maar kreeg een klus van 7 maanden aangeboden op detacheringsbasis. En aangezien ik geen thuiszitter ben, heb die kans met beide handen aangegrepen.

En toen?

Na die 7 maanden heb ik mijn magazine ge-update en ben ik ‘de lucht weer ingegaan’. Wederom werd ik bedolven onder de positieve reacties en kreeg ik een tijdelijke baan aangeboden. Het leuke is dat ik geen sollicitatiebrieven meer hoefde te schrijven, want ik verwees in mijn reacties op vacatures gewoon naar mijn magazine.

Weer een tijdelijke klus, toch zocht je naar een vaste baan.

Inderdaad. Na 9 maanden solliciteerde ik met behulp van mijn magazine bij Isah Business Software. Die waren zo enthousiast dat ze me meteen een vaste baan aanboden. Heel gaaf. Ik werk daar nu alweer 10 maanden met enorm veel plezier. En door de tijdelijke klussen die ik hiervoor deed, heb ik een heel steile leercurve doorgemaakt en bovendien mijn netwerk enorm uitgebreid.

Wil je nog iets kwijt aan de lezers van onze nieuwsbrief?

Ja graag. Blijf positief, denk na over wat je qua solliciteren anders kunt doen dan anderen. Als je ergens energie in steekt, krijg je dat vaak dubbel en dwars terug. Mensen zijn bereid je te helpen, als je maar laat zien dat je ergens voor gaat!