Een nieuwe S-Buddy: maak kennis met Anuschka Pijnacker

Anuschka Pijnacker (44) uit Amersfoort is onze jongste aanwinst. Afgelopen december is ze gestart als S-Buddy. Omdat wij een persoonlijke klik belangrijk vinden bij S-Buddy, stellen wij haar graag even aan je voor.

Hoe ben je in contact gekomen met S-Buddy?

Ik heb in de afgelopen jaren veel samengewerkt met Evert-Jan Top, die al enige tijd S-Buddy is. Hij vertelde regelmatig over zijn werk bij S-Buddy en ik raakte daardoor geïnspireerd.

Bij S-Buddy zoeken we altijd geïnspireerde mensen met veel ervaring in ons vakgebied, wat heb jij gedaan voor je ons leerde kennen?

Veel verschillende dingen eigenlijk. Ik heb ooit toerisme gestudeerd en heb 4 jaar in het buitenland gewoond en gewerkt. Toen ik terugkwam heb ik diverse werkervaringen opgedaan en ook aanvullende cursussen en trainingen gevolgd. Onder andere Nima A. Toen ik in 2009 zelf boventallig werd bij de ANKO, waar ik medeverantwoordelijk was voor de communicatie, kwam ik in een re-integratietraject terecht van het UWV.

Je bent ervaringsdeskundige als boventallige….

Inderdaad. Ik heb ervaren wat een klap het is je baan te verliezen en hoe eenzaam die periode kan voelen. In dat proces werd ik bij het solliciteren begeleid door het UWV en een re-integratiebureau. Wat ik daarin miste was vooral maatwerk en persoonlijke aandacht. Aandacht voor wie ik was, wat ik zelf wilde en wat ik kon. Ik dacht: “dat kan beter”!

Wat heb je toen gedaan?

Ik ben een coachingsopleiding gaan volgen en open sollicitaties gaan versturen naar re-integratiebureaus. Zo kwam ik bij Pluswerk/Power4People terecht en had ik mijn sollicitatiegesprek met Evert-Jan Top. Ik was de enige sollicitant zonder ervaring in de branche, maar werd tot mijn verbazing en vreugde aangenomen vanwege mijn enthousiasme, gedrevenheid, wil om te leren, energie en passie.

Heel modern eigenlijk, in die tijd, een open sollicitatie via je netwerk.

Klopt. Ik geloof heel erg in open solliciteren. Toen ik eenmaal re-integratiecoach was en op televisie een keer een uitzending zag van ‘Over de streep’ (Challenge Day), wist ik direct dat ik dat wilde gaan doen. Ik wilde op de vloer staan. En dus heb ik weer open gesolliciteerd en mijn netwerk laten weten dat ik dit wilde.

Je wilde trainer worden bij de Challenge Day, lukte dat?

Nee, in eerste instantie niet. Ze werkten alleen met gecertificeerde Amerikaanse trainers met jarenlange ervaring. Naar aanleiding van die open sollicitatie en netwerkgesprekken, mocht ik wel de nazorg-organisatie gaan opzetten en in die hoedanigheid ook bij de Challenge Days aanwezig zijn. Na een jaar mocht ik toch naar Amerika om daar op het hoofdkantoor de opleiding tot trainer te volgen. Ofwel de officiële term: Challenge Day leader. Wat echt geweldig was! Nu reis ik vaak tussen Nederland en België om deze workshops op scholen en binnen organisaties te verzorgen.

Dus je bent een druk mens. Toch nu S-Buddy erbij?

Haha, vooral lekker druk, maar Challenge Day workshops verzorgen is geen dagelijkse bezigheid. Via mijn eigen bedrijf ‘buro ACT, Anuschka Coaching & Training’ dat ik in 2016 ben gestart, doe ik verschillende dingen en ga ik diverse samenwerkingen aan. Ik word blij van co-creëren, elkaar inspireren en leren van en met elkaar. Ik houd daarbij ook van afwisseling. Naast groepstrainingen wilde ik meer 1 op 1 loopbaancoaching gaan doen. Daarin paste S-Buddy heel goed. Bij S-Buddy bewandel je, samen met diegene die je begeleidt, zijn of haar loopbaanpad en bouw je echt een relatie op. Dat is heel mooi en past echt bij me. Een goede match dus!

Wat beweegt je Anuschka, waarvoor kom je elke ochtend je bed weer fris en fruitig uit?

Eerst voor een sterk bakkie koffie. Daarna… contact maken. Mensen laten ervaren hoeveel kracht ze al in zich hebben en ze dan zien shinen. En ze vervolgens door gezamenlijke inzichten en eigen bewustwording tot keuzes en actie te motiveren om uiteindelijk de juiste weg en balans te vinden in hun (werk)leven.

Verder weet ik inmiddels uit ervaring dat je alleen iets kunt leren door fouten te durven maken. En ook geloof ik in de kracht van kwetsbaarheid. Dat is voor mij dé plek waar echt contact wordt gemaakt, waar mensen elkaar leren kennen. Hier ontstaat verbinding, vrijheid van delen en vertrouwen.

Wil je nog iets kwijt aan de lezers?

Ja, een quote die mij inspireert: “de kwaliteit van leven is niet afhankelijk van wat er gebeurt in je leven, wel van hoe je er mee omgaat”. Aan het eerste kun je niet zoveel doen, aan het tweede alles! Ik heb geleerd dat iedereen in het leven de stappen kan maken die hij of zij wil, maar dat je daarbij best een steuntje in de rug kan gebruiken. Die steun wil ik je graag geven bij S-Buddy.