“Het is echt maatwerk en ik kan hulp inroepen wanneer ik het nodig heb”

Marianne Peeters, 54 jaar uit Epe, werkte al 30 jaar bij de Volksbank toen ze boventallig werd. Als adviseur leren & ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid is ze zich als geen ander bewust van wat haar te doen staat. Ze koos voor S-Buddy als bureau om haar te helpen bij het vinden van die nieuwe baan en is daarmee drukker dan ooit.

Jullie hele afdeling werd vorig jaar boventallig verklaard. Dat was schrikken.

We zagen het al een jaar aankomen, in die zin was het geen verrassing. Het gekke is wel dat ik rationeel goed snap dat het een strategische en zakelijke zet is van de bank die waarschijnlijk onoverkomelijk was maar dat m’n gevoel het nog steeds een beetje lastig vindt om het niet persoonlijk op te vatten.

Niet meer dan logisch Marianne. En je bent nu druk bezig met solliciteren?

Inmiddels zit ik verder in het proces en zie ik de grote nieuwe kans die er ook nu voor me ligt. En nu ik me er vol in heb gestort merk ik dat solliciteren eigenlijk een drukke baan is. Oriënteren, brieven schrijven, gesprekken voeren, assessments doen en presentaties geven. Tegelijkertijd meteen ook heel leerzaam allemaal.

Waar ben je naar op zoek?

Ik zoek een functie waar leren & ontwikkelen van mensen centraal staat. Niet 1 op 1 maar programma’s of pakketten bouwen en inzetten voor hele organisaties of afdelingen, cultuurveranderingsprogramma’s opzetten. Ik mag deze week, in het kader van een sollicitatie naar de functie van programmamanager, een presentatie geven over het ontwikkelen van leiderschap bij een groot bedrijf. Dat is spannend maar daar kijk ik ook naar uit. Het sluit mooi aan op mijn werkervaring en op de opleiding die ik nu volg rondom online learning en Blended leren.

Waarom heb je gekozen voor S-Buddy als begeleidend bureau?

Mijn manager raadde me jullie aan en jullie manier van werken leek me wat informeler dan die bij de andere bureaus. Het is echt maatwerk en ik kan hulp inroepen wanneer ik het nodig heb. Laatst moest ik een online assessment doen en toen heb ik de avond ervoor nog zitten whatsappen met mijn S-Buddy Manon voor adviezen en tips. Heel fijn!

Je hebt ook meegedaan aan een aantal workshops bij ons in Muiden, hoe was dat?

Bijzonder handig. Manon was daar ook aanwezig en we hebben het voeren van sollicitatiegesprekken geoefend. Ik heb haar gevraagd een hele lastige gesprekspartner te spelen en dat deed ze voortreffelijk. Het zweet brak me uit, ik kreeg een droge mond en wist het even niet meer. Daarvan heb ik geleerd dat als zoiets me overkomt dat ik het gewoon kan aangeven, even pauze kan vragen en hoe sterk het overkomt door je kwetsbaarheid gewoon te tonen en uit te spreken.

Je hebt ons feedback gegeven omtrent de manier waarop we ons presenteren en communiceren richting boventalligen en hoe dat nog beter kan. Daarop hebben we onze presentatie al aangepast.

Leren en ontwikkelen he, dat is mijn passie. Dus ik geef dat graag ook terug aan jullie. Weet je, mensen die in een boventallige situatie zitten zijn vaak gewoon bang en onzeker. En bovendien vaak onervaren met solliciteren en met de huidige arbeidsmarkt. Die onzekerheden moet je allemaal benoemen en ertegenover zetten wat je te bieden hebt. Gewoon het rijtje af, als een menukaart. Dan gaan er meer voor S-Buddy kiezen en dat gun ik zowel de boventalligen als jullie.

Wil je nog iets kwijt aan onze lezers, hoe kijk jij naar duurzame inzetbaarheid?

Ik heb vorig jaar binnen de Volksbank een onderzoek gedaan naar duurzame inzetbaarheid vanuit de opleiding die ik deed. Daar kwam uit dat het enorm belangrijk is dat mensen het gevoel hebben dat ze zinvol werk doen en zich kunnen blijven ontwikkelen. Mensen willen een bijdrage leveren en als werkgever kan je dat ondersteunen door mensen werkelijk de ruimte en de autonomie te geven om daar mee bezig te zijn. Daar heb ik zelf ook heel veel van geleerd.

Dankjewel Marianne. We wensen je enorm veel succes en twijfelen er niet aan dat je binnen afzienbare tijd een prachtige en uitdagende nieuwe baan hebt.

Dankjewel. Ik moet nu weg naar mijn cursus voor hardlooptrainers op Papendal anders ben ik te laat. Tot ziens.