“Het vinden van een baan en angst hebben veel met elkaar te maken”

Mark Postma (48) uit Nijmegen zit in zijn laatste week bij Rabobank Nederland als interim manager arbeidsmobiliteit. Daarnaast is hij al jaren zelfstandig loopbaancoach met, sinds begin 2017, het thema ‘angst’ als zijn specialisatie.

Om maar met de deur in huis te vallen Mark, waarom de specialisatie ‘angst’ als loopbaancoach?

Ik ben altijd HR manager geweest totdat ik in 2007 met mijn vader en oom een familiebedrijf opzette op het gebied van internationaal transport. In de opstartperiode van die onderneming werden we geconfronteerd met de bankencrisis en om een lang verhaal kort te maken, we gingen failliet.

Dat was niet best….

Een ongeluk komt nooit alleen. Ik liep een burn-out op en in mijn zoektocht naar nieuw werk bemerkte ik een stevige angst om mezelf te presenteren. Ik durfde niet op LinkedIn, durfde geen CV te versturen, ik durfde mezelf gewoon niet in de etalage te zetten. Het scheelde niet veel of ik durfde zelfs niet meer naar de bakker. Bovendien strandde mijn huwelijk en bleek mijn zoontje van 3 een handicap te hebben. Samen was dat te veel. https://www.linkedin.com/pulse/angst-mijn-eigen-verhaal-mark-postma/

Dat is een hoop tegenslag en een behoorlijke uitdaging!

Ja. Voor mijn angsten ging ik in therapie bij een psycholoog en om een nieuwe baan te vinden werd ik gekoppeld aan een loopbaancoach. Ik realiseerde me toen dat het vinden van een baan en angst veel met elkaar te maken hebben.

En daar heb je iets mee gedaan…..

Een psycholoog helpt je van je angst af maar niet aan een baan en een loopbaanadviseur helpt je aan een baan maar niet van je angst af. Ik ben zelf in het midden gaan zitten en heb daar sinds begin dit jaar mijn eigen dienstverlening op afgestemd en instrumenten voor ontwikkeld.

Iedereen kent angst, moet je je daar niet gewoon overheen zetten?

Je hebt 2 soorten angst; levensbedreigende angst en angst door verbeelding, zoals de angst om netwerkgesprekken te voeren of om te solliciteren. Bij levensbedreigende angst maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan, je hartslag gaat omhoog evenals je ademhaling en je spierspanning. Maar dat gebeurt ook bij angst door verbeelding; precies dezelfde biochemische reacties ontstaan en die wimpel je niet zomaar even weg, die zijn heel echt!

Je interim periode van anderhalf jaar bij Rabobank Nederland is nu klaar. Ga je je nu helemaal richten op je specialisatie?

Ik wil me daar inderdaad echt helemaal op gaan richten. Ik ga een project doen voor de gemeente Apeldoorn en krijg steeds meer vragen voor loopbaan coaching vanuit het thema ‘angst’. Ook 2e spoor trajecten passen hier heel goed bij, bij een burn-out is bijna altijd angst een oorzaak.

Wil je nog iets zeggen tegen onze lezers?

Je kan heel lang praten over je problemen maar je overwint ze pas als je iets gaat doen!