“S-Buddy is eigenlijk een heel eenvoudig concept, maar het werkt super.”

Lea Lucker, 55 uit Weesp, werkt al 13 jaar als HR adviseur en loopbaanadviseur bij Gemeente Haarlemmermeer. Gedreven en enthousiast in haar werk, maar “soms wil het hoofd meer dan het lichaam aan kan”. Ze gaat de komende 6 maanden via een detachering aan de slag bij Gemeente Hilversum; het op de kaart zetten van ‘vrijwillige mobiliteit’.

Al 13 jaar bij Gemeente Haarlemmermeer, best lang voor een beweeglijk persoon als jij….

Ja. Ik zeg altijd tegen iedereen dat je eigenlijk niet langer dan 4 á 5 jaar op dezelfde functie moet zitten. Dus dit is best bijzonder voor mij. Ik hou ervan om in beweging te blijven, me te blijven ontwikkelen. Ik wil geprikkeld blijven en ‘verfrist’ worden en bovenal mijn kennis delen.

Je bent loopbaanadviseur, in die hoedanigheid hebben wij je ook leren kennen, maar je was dit niet altijd.

Toen ik 1 jaar in dienst was bij de gemeente werd ik ziek en moest ik gedwongen van 32 uur terug naar 20 uur per week. Dat was de grootste hobbel in mijn leven. Ik kon niet meer ‘fulltime’ betaald aan het werk. Zo kwam ik terecht bij een re-integratie bureau om te zoeken naar nieuw passend werk.

Dat zal je niet mee zijn gevallen. Hoe verging de ‘re-integratie’.

Ik vrees dat ik 3 loopbaanadviseurs het leven zuur heb gemaakt. Ik moest lijstjes invullen en m’n levensverhaal opschrijven maar het werkte gewoon niet voor mij. Ik had een spiegel nodig, iemand die me uitdaagde echt goed naar mezelf te kijken. Gelukkig wist ik, binnen hetzelfde bureau, wie me wel kon helpen. Hij heeft me met één gesprek een week aan het denken gezet en toen wist ik het.

Wat leverde het op?

Ik wilde loopbaanadviseur worden. Naast dat dat werk me als mens heel goed past (ik deed het stiekem ook al een beetje als HR adviseur) kon ik ook mijn eigen agenda beheren wat essentieel is als je gedwongen maar 20 uur kan werken en af en toe rust moet inplannen.

Maar nu toch een volgende stap, al is het een tijdelijke…

We hebben een regionaal samenwerkingsverband tussen diverse overheden en dat heet RegioFlexWerk. Daarop zag ik de ‘klus’ binnen Gemeente Hilversum. Mobiliteit binnen Hilversum moet beter op de kaart worden gezet en zichtbaarder worden. Een geweldig leuke klus. Ik ben iemand die hard werkt en altijd direct de dossiers in duikt maar nu moet ik ook meer aandacht gaan besteden aan zichtbaarheid van loopbaanadvies. Mobiliteit is geen straf, maar een vehikel om na te denken over of je nog op de goede plek zit. Mijn motto is: iedere dag met plezier naar je werk.

Nu je het er toch over hebt. Je werkt inmiddels een jaar of 2 met S-Buddy, hoe loopt dat?

Hoe zou ik het omschrijven? S-Buddy is eigenlijk een heel eenvoudig concept maar het werkt super. Ik heb inmiddels 5 trajecten bij S-Buddy neergelegd en bij 4 heeft het tot succes geleid terwijl het vaak best om lastige trajecten ging. S-Buddy is licht, geen keurslijf of vertragende regeltjes. Ik meld iemand aan en ze gaan er gewoon mee aan de slag. Een verademing en het werkt!

Kom je nog terug bij Gemeente Haarlemmermeer als je klaar bent in Hilversum over een half jaar?

Dat is zeker de bedoeling al weet je nooit hoe zaken lopen. Maar als ik terugkom dan ben ik ‘verfrist’ en dan heeft hier iemand anders het werk waargenomen en is het hier dus ook verfrist. Dat is goed voor iedereen!