Je carrière: een klimrek in plaats van een ladder

Nu ben ik toch al tien jaar actief op het gebied van carrière-coaching, maar nog nooit had ik iemand horen praten over het carrière-klimrek. Tot ik, op aanraden van één van mijn studenten, het boek Lean In van Sheryl Sandberg las. En ik vond die analogie zoveel mooier en prettiger dan de carrièreladder.

Die carrièreladder kent alleen omhoog en omlaag en is slechts functioneel. Terwijl een klimrek veel speelser is en je heel veel meer mogelijkheden biedt. Je kunt naar boven en naar beneden, maar ook naar links en rechts. En er zijn veel meer paden die je naar de plek brengen waar je naartoe wil. En als je gewoon even lekker wilt uitrusten, kan dat ook beter op een klimrek, want daarmee belemmer je geen andere mensen. Je zoekt gewoon even een plekje op het klimrek uit waar je wilt pauzeren.

Zelfkennis: best lastig

Voor het bepalen van je route op het klimrek is zelfkennis belangrijk. Zelfkennis is best een moeilijk onderwerp. Er is heel veel onderzoek naar gedaan. Een van mijn favoriete wetenschappers op dit gebied is Timothy Wilson. Timothy is hoogleraar aan de universiteit van Virginia en heeft een interessant boek geschreven: Vreemden voor onszelf. Hierin geeft hij aan dat je, als je jezelf niet goed kent, totaal verkeerde keuzes kunt maken. Dat je dingen doet die helemaal niet bij je passen. Veel informatie over onszelf zit in ons onderbewustzijn, waartoe we geen (directe) toegang hebben. De sleutel tot zelfkennis is volgens hem een combinatie van kijken naar jezelf (naar binnen) en kijken naar je gedrag en de effecten daarvan op anderen.

Zelf aan de slag: neem even een rustig moment voor jezelf

Een mooie oefening is om voor jezelf na te gaan wat je zou willen dat mensen over je zeggen tijdens je begrafenis. Deze klassieker staat onder andere beschreven in het boek The 7 habits of highly effective people van Stephen R. Covey. Ik heb hem zelf laatst ook weer ondergaan en de oefening bracht me een aanscherping van hoe ik wil bewegen over het klimrek van mijn carrière en mijn leven.

Oefening: ga op een rustige plek zitten en sluit je ogen

Haal rustig adem. Stel je het volgende voor: je komt een kerk binnen, er klinkt rustige muziek, er staan mooie bloemen, je ziet de gezichten van je familie, je vrienden, de mensen die je dierbaar zijn. Je loopt over het gangpad naar voren en ziet de kist staan. Daar lig je. Alle mensen in de kerk zijn daar voor jou. Je gaat zitten en kijkt naar het programma van de begrafenis. Je ziet drie sprekers: de eerste is iemand van je familie, de tweede persoon is een van je vrienden en de derde spreker is iemand met wie je hebt gewerkt. Bedenk nu voor jezelf wat je zou willen dat deze mensen over je vertellen. Schrijf dat op. Neem daar de tijd voor. Als je dat hebt gedaan, leg je de tekst weg.

De volgende dag pak je de tekst er weer bij, en kijk je er eerlijk en aandachtig naar. In hoeverre leidt wat je nu aan het doen bent tot de beschrijving die je hebt gegeven? Ben je die dingen aan het doen die je helpen om te komen tot wat je graag zou willen? Op welke punten beweeg je op de juiste manier op het klimrek van het leven? En op welke is er een verschil tussen wat je zou willen en wat je doet? Laat het goed tot je doordringen. En kijk waar de gaten zitten. Neem dan de tijd om na te denken over hoe je die de komende tijd kunt dichten. Ga hierover ook in gesprek met mensen in je omgeving. Deel je beelden en vraag om feedback en input. Doe je inderdaad wat je echt graag wil?