Maak werk van je loopbaan

Peter Koorn is een van de Carrière Buddy’s bij C-Buddy en geeft invulling aan het 45+ loopbaantraject bij Vattenfall. Een loopbaantraject bij Vattenfall houdt in dat kandidaten starten met een intake en daarna drie loopbaangesprekken krijgen waarin uitgebreid de status quo van hun huidige carrière aan de orde komt.

“Alles wat daarbij een rol van betekenis kan spelen komt aan bod”, verduidelijkt Peter. “Denk aan de competenties en uitvoering van het werk, maar ook aan de relatie met een leidinggevende en de rol van een werknemer of afdeling binnen het bedrijf. Daarnaast wordt er in het eerste en tweede gesprek ook uitgebreid aandacht besteed aan de inrichting van de huidige baan, groei naar een andere baan of verandering van richting in de toekomst. Dat doen we met behulp van een bestaand CV of LinkedIn profiel en met het analyseren van bijvoorbeeld leuke hobby’s of nevenactiviteiten.”

“Eigenlijk zou iedereen wel eens een loopbaancheck moeten doen. Het brengt je op ideeën waar je, zonder een gesprekspartner die elke dag met de bewegingen op de arbeidsmarkt betrokken is, nooit op gekomen was. De loopbaancoach is veelal een ZZP-er en heeft daardoor een andere kijk op werk in loondienst. Ook heeft hij een visie op het voeren van een bedrijf en de zin en onzin van trainingen en opleidingen die ofwel de huidige baan zouden kunnen verrijken ofwel de coachee in een andere richting zouden kunnen ondersteunen.”

Besteed aandacht aan je eigen PR

Het nader invulling geven aan het vervolg van je loopbaan naar het einde van je carrière is een serieuze bezigheid, waar je ook gedurende je huidige werk regelmatig tijd aan kunt besteden. Peter licht toe: “Maak gerust een planning in je agenda waarbij je alleen maar aandacht besteed aan jouw eigen PR. Hoe zien mijn collega’s wat ik doe en hoe ziet de buitenwereld wie ik ben en wat ik doe? Wat is mijn toegevoegde waarde binnen het bedrijf of voor mezelf en hoe kan ik dit op een fijne manier uitdragen?”

Een loopbaangesprek heeft eigenlijk alleen maar winnaars. Zowel de werkgever als de werknemers komen er sterker uit. Maar wat doet het met je als coach? Peter: “Elke kandidaat is uniek en geeft mij energie, nieuwe kennis en inzichten. Als loopbaancoach en vooral als mens. Ik heb altijd de insteek om als gesprekspartner open te staan voor elk vraagstuk dat mij wordt voorgelegd en geniet ervan mee te denken in mogelijkheden en oplossingen. In die zin ga ik elk gesprek blanco in.”