Mobiliteit Utrecht: “We willen de duurzame inzetbaarheid van mensen vergroten”

Inge Perez Felipe en Vincent van Veen zijn de founders van Mobiliteit Utrecht (MU). Al bijna 5 jaar richten zij hun kennis, enthousiasme en talent op ‘intersectorale mobiliteit’ tussen overheden en het bedrijfsleven in Utrecht, met veel succes. Inmiddels hebben ruim 100 organisaties zich aangesloten, waaronder o.a. de Rabobank, Universiteit Utrecht, ROC Midden-Nederland, het UWV, de NS, de Volksbank, ASR, gemeente Utrecht en vele anderen.

Hoe zijn jullie gekomen tot de oprichting van Mobiliteit Utrecht?

Inge

We werden beiden gedetacheerd door het UWV, onze werkgever, bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om daar de mobiliteit richting het externe bedrijfsleven te bevorderen. Medewerkers switchten wel van baan binnen de organisatie of binnen de overheid maar te weinig richting het externe bedrijfsleven.

Vincent

We kenden elkaar nog niet, we hebben elkaar daar voor het eerst ontmoet. Sindsdien werken we nog steeds samen.

Is het idee voor MU daar al ontstaan?

Inge

Om ons werk goed te doen legden we contacten met het bedrijfsleven in Utrecht. We kwamen daardoor veel over de vloer bij de grote bedrijven in de regio. Zo leerden we de sfeer van de verschillende bedrijven kennen en welke kennis en vaardigheden nodig zijn om er te kunnen werken.

Vincent

We organiseerden een overleg met alle belanghebbenden. De 1e keer zaten er zo’n 20 bedrijven aan tafel. Door onze opgedane kennis konden we koppelingen leggen tussen de bedrijven. We bemerkten duidelijk een behoefte om dit uit te breiden.

Hoe hebben jullie dat aangepakt?

Vincent

We zijn samen naar het management van het UWV gestapt en hebben ons idee neergelegd om MU op te starten. Die gaven groen licht. Dat is nu bijna 5 jaar geleden.

Wat is het doel van MU?

Inge

Het bevorderen van intersectorale mobiliteit. Om zo de duurzame inzetbaarheid van mensen te vergroten. Op een gegeven moment waren er reorganisaties in de zorg en via MU konden medewerkers direct in contact komen met vacatures in andere sectoren.

Vincent

We organiseren maandelijks zogenaamde ‘matchtafels’. Daar zitten gemiddeld zo’n 15 uitvoerenden, als HR adviseurs en loopbaan adviseurs, aan tafel. Zij nemen elk twee CV’s mee van mensen die om zich heen aan het kijken zijn naar een andere job. Op deze manier worden kennismakingsgesprekken of meeloopstages bij andere bedrijven georganiseerd . Zo worden wel zo’n  30 medewerkers per bijeenkomst geholpen.

Inge

Daarnaast organiseren we elk kwartaal een netwerk evenement met HR managers en managers mobiliteit waar kennis wordt gedeeld en uiteraard wordt genetwerkt.

En, werkt het?

Vincent

Het loopt storm. We zitten er zelfs over te denken om 2 keer per maand een matchtafel te organiseren vanwege het grote succes.

Inge

Inmiddels organiseren we jaarlijks een ‘Oriëntatiemarkt’. Daar nodigen we ook commerciële partijen uit die mobiliteit als dienstverlening hebben. Er zijn workshops, informatiestands etc. waar geïnteresseerden van aangesloten organisaties kennis kunnen maken met andere functies in andere sectoren.

MU staat duidelijk op de kaart. Wat is de toekomst, willen jullie hiermee verder?

Inge

Jazeker! Ik heb de mooiste baan die er is en wil absoluut door. Er is nog veel te doen en ik wil verder bezig met de verhoging van de kwaliteit van MU.

Vincent

Ik denk er precies hetzelfde over. We zijn aan het nadenken over verdieping en/of verbreding van MU. En we hebben net een mobiliteitsfilm gemaakt die 30 november, tijdens de netwerkbijeenkomst, in première gaat. Genoeg te doen voorlopig!