“Ik ben een jaar bezig geweest om het drummen met één arm enigszins onder de knie te krijgen”

Alex Wegman, 24 jaar (alias OneArmed), uit Alkmaar wist als klein kind al wat hij wilde worden; beroepsgitarist! Hij deed er alles voor, liet er alles voor en had talent. Totdat het noodlot toesloeg en hij op 15-jarige leeftijd botkanker kreeg en daardoor zijn linkerarm verloor. Inmiddels is hij beroepsmuzikant, toerde hij als drummer (!) door China en produceert hij zijn eigen muziek en dat van anderen. En dat allemaal met 1 arm, OneArmed! Ons interview gaat over doorzettingsvermogen, één van de 7 eigenschappen van de effectieve sollicitant. We laten ons graag inspireren door Alex.

onearmed

Wat een verhaal! We zijn blij dat we je mogen interviewen, want je bent een inspirator voor velen. Je krijgt vast meer interview verzoeken, waarom stemde je in met het verzoek van S-Buddy?

Ik merkte dat mijn verhaal veel reacties ontlokte toen ik voor het eerst filmpjes op YouTube zette, drummend met één arm. Zonder dat dat mijn bedoeling was, ik was gewoon aan het experimenteren. Langzaam drong het tot me door dat mensen die een grote tegenslag moeten verwerken geïnspireerd raakten door mij, net als ik dat ook raakte toen ik na de operatie in een behoorlijk zwart gat zat. Ik heb daarna besloten altijd mee te werken aan dergelijke verzoeken.

 Wie heeft jou geïnspireerd toch verder te gaan als muzikant na de operatie?

Mijn nicht was enorm betrokken bij mij en mijn situatie. Ze was gaan zoeken op internet en vond een filmpje van de éénarmige drummer van Def Leppard, een succesvolle Engelse rockband. Toen ik dat zag, wist ik dat het missen van een arm geen belemmering is om professioneel muzikant te worden. Ik ben toen op zoek gegaan naar een drumstel wat aangepast kon worden, zodat ik met mijn voeten de functie van mijn linkerarm kon overnemen en ben gaan oefenen.

Kon je voor je operatie al drummen of speelde je alleen gitaar?

Ik was altijd al met muziek en instrumenten bezig, was goed op gitaar en piano. Drummen deed ik ook alleen dat had ik mezelf aangeleerd, had daarin nooit les gehad. Ik kon het redelijk. Maar na de operatie moest ik helemaal opnieuw beginnen. Als ik die eerste filmpjes terugzie dan schrik ik van het niveau.

Toch ben je doorgegaan, hoe is je dat gelukt?

Ten eerste had ik er gewoon weer plezier in toen ik merkte dat het met één arm ook kon. Ten tweede ben ik een enorme doorzetter en als ik iets in m’n hoofd haal dan doe ik het. Ik stel mezelf dan een doel en stop niet voordat ik het heb bereikt. Ik ben een jaar bezig geweest om het drummen met één arm enigszins onder de knie te krijgen.

Over doelen gesproken, je besloot op een gegeven moment dat je naar het conservatorium wilde, een behoorlijk ambitieus doel misschien?

Haha ja dat klopt. Ik was ook totaal niet zeker dat me dat ging lukken maar ging er wel voor. Ik wilde enorm graag naar de opleiding ‘E-Musician’ van het conservatorium in Haarlem. Tot mijn grote verbazing en vreugde kwam ik door de audities en werd ik aangenomen. Gedurende de opleiding merkte ik ook dat mijn ambitie en instelling vaak steviger was dan die van anderen. Ik was er altijd en verzaakte nooit, want het voelde als een enorm kado dat ik daar mocht en kon zijn.

Je krijgt veel reacties van mensen die met tegenslagen kampen, heeft dat net als bij jou met ziekte te maken of zijn het ook andere tegenslagen?

Natuurlijk reageren er ook mensen die net als ik botkanker hebben of hebben gehad. Maar het mooie is dat mijn verhaal ook mensen inspireert die met totaal andere tegenslagen hebben te maken. Daarom kan ik me goed voorstellen dat mensen die ineens hun baan kwijt zijn ook inspiratie halen uit mijn verhaal. Ik hoop het zeker!

Heb je een bepaald motto of een levenshouding waarmee je leeft?

Zeker. ‘Opgeven is geen optie!’ en ‘Doelen stellen’. Ook al gaat het niet altijd direct goed. Ik was ook een jaar bezig om het drummen weer onder de knie te krijgen en ben toch doorgegaan! Uiteindelijk kom je er dan wel. En, oh ja, ‘Durven dromen’ is ook een van mijn motto’s, al vind ik dat nog steeds een beetje eng. Ik ben helemaal genezen verklaard van m’n ziekte, maar zie om me heen dat mensen het soms toch terug krijgen. Dat is gebeurd met een hele goede vriend van me.

Wat is jouw grote droom, Alex?

Dat ik mijn geld kan verdienen met een muziek-act en die overal kan opvoeren. Nu doe ik dat ook al, maar moet ik er nog dingen naast doen. Waar ik ook sta, op een parkeerplaats of op een groot toneel in China, ik geef altijd alles. Ik denk dat dat uiteindelijk is wat mensen aantrekkelijk vinden aan mijn show. Ik geef energie!

 

Meer weten? Volg Alex op Facebook!