Peter voelt waar het op staat

De koffie loopt langzaam door. Een lichte gespannenheid voor de start van mijn workshop hoort erbij. Dat maakt mij alert en daardoor een betere observeerder. Collega Peter stapt samen met zijn coachee het Clubhuis binnen. Ik geniet ervan dat hij meekomt. Op deze foto is hij zo Peter. Ik hoor hem denken:

‘Mijn wereld draait om waarden. Ze bepalen wat ik zeg, wat ik doe en wat ik aantrek. Ze raken mijn emoties. Ik had afgesproken met mijn coachee mee te gaan. Aan de kant zitten is niks voor mij, ik wil meedoen. We krijgen allemaal een lange lijst met waarden. Of we de drie belangrijkste willen aankruisen.

Makkie.

Maar dan de volgende opdracht: schrijf elke waarde op een apart A4’tje. Ik moet op mijn waarde gaan staan en zeggen waar het op staat. Ogen dicht, focus naar binnen. Rust. Alles wat in mij opkomt glipt gedachteloos uit mijn mond. Mijn waardenwereld ziet het licht. Iemand schrijft met me mee. Zo condenseren we mijn woorden.’

Verwonderd kijk ik naar het papiertje. Slechts één gedachte dringt zich aan mij op, wat ga ik hiermee doen?