Solliciteren met hart en lijf

Paulien Adriana, 40 jaar uit Weesp, is trainer/coach in het bedrijfsleven met als specialisatie stem/performance. Oorspronkelijk opgeleid voor de podiumkunsten als kleinkunstenaar, theatermaker en zangeres, past ze de geleerde technieken uit die wereld nu toe bij het begeleiden en coachen van seniormanagement in het bedrijfsleven. Voor de sollicitanten van S-Buddy verzorgt Paulien de workshop ‘Solliciteren met hart en lijf’.

Wat interessant Paulien, wat is de kern van wat je geleerd hebt in je theaterverleden?

Jezelf als plooibaar instrument te kunnen beschouwen!

Heb je daar een voorbeeld van?

Op de theateropleiding kregen we een opdracht om in een rechte lijn door de Kalverstraat te lopen zonder tegen mensen op te botsen. Met andere woorden, hoe zorg je ervoor dat door je uitstraling en je manier van bewegen mensen als vanzelf voor je opzijgaan. Dat is heel leerzaam en leuk om te doen.

Ik begrijp je al, datzelfde principe kan je natuurlijk ook toepassen bij het solliciteren bijvoorbeeld!

Jazeker. Ik gebruik drie pijlers: hoofd, hart en lijf, en die doen allemaal mee, zeker ook bij solliciteren. Het hoofd wordt vaak overschat bij het solliciteren en de invloed van de andere twee, het lijf en het hart, veelal onderschat.

Op welke wijze zie je dat dan vaak verkeerd gaan?

Veel mensen bereiden een elevator pitch voor. Heel zinvol, maar het is een kunst om die tekst weer tot leven te laten komen in je gesprek. Lukt dit niet dan is inhoud en uitstraling niet congruent en dat levert ongemak op. Bij de sollicitant en bij de toehoorder.

Hoe doe je dat dan wel?

In mijn workshop ‘Solliciteren met hart en lijf’ leg ik uit dat je pitch de toolbox is waaruit je kan putten. Daarbij geef ik technieken om jezelf telkens weer opnieuw te verbinden met je verhaal, jouw bevlogenheid. Zo kun je een ander raken. Dat maakt indruk.

Kan je een voorbeeld geven Paulien?

Houding bijvoorbeeld, heeft een enorme invloed op je staat van zijn. Ooit zat ik in de bus toen er een oud dametje de bus binnenkwam. Ze had een kaarsrechte rug en grote, nieuwsgierige ogen. Alsof ze de wereld indrong met haar blik. Ik nam haar houding over, ging rechtop zitten en opende mijn ogen wijd. Ik werd alert, nieuwsgierig en was oprecht benieuwd naar wat de dag me brengen zou. Begrijp me goed, ik geloof niet dat alles maakbaar is maar we kunnen wel keuzes maken die ondersteunend zijn op spannende momenten, zoals een sollicitatie.

Je zegt eigenlijk dat hoofd, lijf en hart congruent moeten zijn, elkaar moeten versterken?

Ja! Zeker. Ik geloof niet in vormelijke trucs. De kunst is om je in het moment te verbinden met je eigenheid. Dat vraagt lef. Vaardigheden helpen, maar zijn niet veel waard als je ze niet verbind aan je persoonlijkheid.

Wat levert de workshop de deelnemers nou op?

Ten eerste gaat de druk van de ketel bij sollicitatiegesprekken. Dat is al heel wat. Daarnaast ervaren de deelnemers hoe ze hun bevlogenheid, hun hart, kunnen aanwakkeren. Als je dat kunt, kom je binnen en blijf je veel beter hangen. Ook na de sollicitatie.

Hoe vaak ga je de workshop voor de sollicitanten van S-Buddy verzorgen?

De workshop komt eens per kwartaal op de workshopladder te staan.

Dankjewel Paulien. Veel succes en ik ben ervan overtuigd dat de workshopladder met jouw workshop er weer een pareltje bij heeft.