Van secretaresse naar virtual assistant

Sandra de Vries (47) uit Hoofddorp werkt als secretaresse bij de gemeente Haarlemmermeer. Toen ze te horen kreeg dat haar contract wordt beëindigd, ging ze solliciteren en kwam ze erachter dat de functie van secretaresse of officemanager onder druk staat. 250 reacties op één vacature is geen uitzondering en dus besloot ze ook een ander pad te gaan bewandelen: freelance & virtual assistant!

foto-Sandra-de-Vries-600x340

Hallo Sandra, wat is een freelance & virtual assistant?

Dat is een assistent op afstand, virtueel dus, of een assistent die tijdelijk aanwezig is voor een bepaalde periode, freelance.

Interessant, dat hoor je steeds vaker. Hoe ben je erbij gekomen om dit te gaan doen?

Ik had al lang de wens om voor mezelf te beginnen, maar wist nooit met wat. Op internet kwam ik de VA-school (Virtual Assistant school) van Hanneke Wessel tegen, wat mijn interesse wekte. Ik heb haar toen gebeld en met haar een afspraak gemaakt. In dat gesprek kwam ik erachter dat je als VA een hele andere markt aanboort. Neem bijvoorbeeld een ZZP’er, die heeft behoefte aan organisatorische, administratieve en social media-ondersteuning, maar niet voor 40 uur per week. Of kijk naar bedrijven die tijdelijk iemand nodig hebben als vervanging bij ziekte of zwangerschap, die vijver is veel groter om in te vissen dan de bedrijven die vaste banen bieden.

Je hebt nu ook ondersteuning van onze S-Buddy Jantine, die je aangeboden is door de gemeente Haarlemmermeer.

Jazeker. We volgen nu twee sporen. Het ene is gewoon nog blijven zoeken naar die vaste baan en de ander dus de VA. Jantine motiveert me en helpt me bij het schrijven van m’n ondernemersplan. Ook kan ik met haar sparren over hoe mijn acquisitie te organiseren, dat is heel fijn.

“Ik ga een website maken onder de naam: Support by Sandra”

En de VA-school, doe je daar nog wat mee?

Ik volg daar nu de opleiding en uiteraard kan dat gewoon vanuit huis, ook dat is natuurlijk virtueel. En ik ben naar een VA netwerkbijeenkomst geweest, waar ik contact heb gelegd met anderen die hetzelfde doen. Dat is heel erg informatief en belangrijk.

Wat ga je doen aan je eigen presentatie, bedrijven moeten immers weten dat jij er bent?

Ik ga een website maken onder de naam ‘Support by Sandra’. Dat doe ik met WordPress, een eenvoudige tool waarmee je websites kan bouwen. En ben bezig mijn LinkedIn-profiel aan te passen.

Er gaat een hoop tijd inzitten zo te horen. En je werkt nu ook nog steeds bij de gemeente. Hoe doe je dat?

Ik heb van de gemeente gelukkig een dag per week gekregen om me hiermee bezig te houden. Normaal gesproken werk ik 4×9 uur, dus ik heb ook nog een dag van mezelf om hieraan te besteden. En die 2 dagen per week heb ik zeker nodig!

Heel veel succes Sandra, we hopen dat je snel resultaat zult boeken!

Dank je, wellicht helpt dit artikel in jullie nieuwsbrief me aan een mooie baan of eerste klant! Bedrijven kunnen me bereiken via LinkedIn.