Vertellen als een sprookje

Michiel de Ronde, 51 jaar uit Schiedam, is als lector begeleidingskunde aan de Hogeschool van Rotterdam verantwoordelijk voor de invulling van de masteropleiding na studies als pedagogische hulpverlening of sociaal werk. Zijn bijzondere workshop ‘De Gelaarsde Kat’ gaf hij, op verzoek van S-Buddy, tijdens de interne opleidingsdag. Ook een aantal klanten van S-Buddy deden mee.

Hoe ben je met S-Buddy in contact gekomen Michiel?

Ik gaf mijn workshop ‘Verhalen’ op een conferentie van de Haagsche Hogeschool. Een enthousiaste deelnemer koppelde me aan Freek Sanders die daar ook rondliep.

Waarom een workshop ‘De Gelaarsde Kat’?

Mijn interessegebied is spel/verhaal en musische vormen inzetten bij begeleidingssituaties. Dat klinkt wat wetenschappelijk maar in praktijk is dat juist heel creatief en verrassend.

Vertel!

Nou bijvoorbeeld: Het sprookje De Gelaarsde Kat begint met de kat die aanklopt bij het kasteel van de koning en eindigt in de trouwzaal met het huwelijk tussen de molenaarszoon en de prinses. Zo gaat dat nou eenmaal in sprookjes. Ik vertel, al wandelend met een groep, het verhaal in etappes. Na elke etappe benoem ik een levenswijsheid die daaruit te halen valt en daar gaan de deelnemers met elkaar over in gesprek aan de hand van hun eigen ervaringen.

Oké, je vertelt het verhaal terwijl je buiten wandelt met een groep?

Klopt, als het enigszins kan dan doe ik dat, in beweging blijven. En in dit geval bij S-Buddy in Muiden was de wandelroute heel passend bij het verhaal, met het Muiderslot op de achtergrond. Erg leuk!

Heb je een voorbeeld van een levenswijsheid uit De Gelaarsde Kat?

Nou bijvoorbeeld het begin van het verhaal waar de kat aanklopt bij het kasteel van de koning. Hij draagt leren laarzen, heeft een hoed op en vangt een fazant. Hij doet de koning de groeten van de Markies van Karabach. De levenswijsheid die ik dan in de groep gooi is: ‘Als je morgen iets worden wilt moet je beginnen met het vandaag te zijn.’

Interessant. Maar zo’n wijsheid zou je ook zonder een sprookje kunnen deponeren…

Daar ben ik het mee eens maar sprookjes appelleren aan oude herinneringen van mensen. Aan je jeugd, aan tafel met vader of moeder of vlak voor het slapen gaan. Sprookjes raken lagen in het functioneren die niet makkelijk toegankelijk zijn zodat diepgang ontstaat in de ontmoeting. Gevoelsstromen worden aangesproken in plaats van de argumentatieve kant. Het eigen verhaal en het vertelde sprookje gaan elkaar raken.

En wat beoog je daarmee te bereiken?

Het is heilzaam voor eenieder verbinding met je primitieve zelf te maken en verbinding met je lijf. Dat geeft verrassende nieuwe inzichten in je eigen levensweg en loopbaan. En bovendien vind ik het gewoon prettig om te doen.

Hoe vaak geef je de workshop ‘Verhalen’ zoals De gelaarsde Kat, naast je werk als lector aan de Hogeschool?

Ongeveer 1x per maand. Meestal gaat het dan om teamontmoetingen met mensen die elkaar al kennen maar verdieping zoeken. Teambuilding zeg maar.

Wil je nog wat kwijt aan de lezers van onze nieuwsbrief?

Als het gaat om loopbaan of mobiliteit binnen een organisatie of het vinden van je weg erbuiten, zorg ervoor dat je eerst beweegt en daarna pas richting gaat bepalen.

 

Lees meer over Michiel op zijn website michielderonde.nl