“Wat heb ik eigenlijk te verliezen?”

Menno Loos (27) studeerde af in Rechten in 2016 maar wist nog niet zo goed wat hij wilde gaan doen en had dus geen plan. Hij liep stages en nam tijdelijk werk aan, maar had niet het gevoel dat hij werkelijk opschoot. Tot hij via-via in aanraking kwam met S-Buddy. Zo werd Menno klant van S-Buddy. Lees zijn verhaal…

foto Menno Loos nieuwsbrief juni 2017

Je bent jong en hoogopgeleid. Wat moet iemand als jij bij S-Buddy?

Ja, dat vroeg ik mezelf in het begin ook nog weleens af. Toch had ik het idee dat ik hulp kon gebruiken bij het solliciteren. Ik stuurde wel brieven en werd ook uitgenodigd op gesprekken, maar echt uitleggen wat ik daar dan kwam doen was vaak lastig. Een keer zat ik in een sollicitatiegesprek en vroeg ik me af wat ik daar eigenlijk deed; zowel de functie als de bedrijfscultuur bleken niet waar ik naar op zoek was. Ik solliciteerde dus ongericht en het ging langzaam.

“Een keer zat ik in een sollicitatiegesprek en vroeg ik me af wat ik daar eigenlijk deed.”

 

Wel was je actief, je liep stages en had baantjes. Was dat toch onvoldoende ‘beweging’?

Nou nee, mijn laatste tijdelijke baan heeft uiteindelijk geleid tot de vaste baan die ik nu heb. Maar op de weg hiernaartoe heb ik veel geleerd van S-Buddy. Margaret, de S-Buddy die mij ging begeleiden, hielp me met gerichter solliciteren. Ook was zij voor mij een vraagbaak waar ik veel gebruik van maakte. Wat vind je van mijn cv? Kan je kijken naar mijn brief voordat hij op de post gaat? Allerlei vragen waar ik mee zat, legde ik voor aan Margaret en zij dacht mee met de keuzes waar ik voor stond. Heel fijn om zo’n buddy te hebben.

Wat blijft je bij van de hulp van S-Buddy?

Ik heb vooral geleerd dat het heel belangrijk is om jezelf goed te kennen en te weten wat je wil, om goed en gericht te kunnen solliciteren. Met vragenlijsten en opdrachten werd ik gedwongen om over mezelf na te denken, wat ik belangrijk vind in het leven en in werk. In het begin had ik daar best wel wat weerstand tegen; zomaar aan een ‘vreemde’ gaan vertellen hoe je over jezelf en het leven denkt. Dat alleen al was flink buiten mijn comfortzone. Maar juist daarom al een goede oefening, nog los van de inhoud!

Zijn er nog hele specifieke zaken die je hebt geleerd of ontwikkeld in je periode bij S-Buddy?

Ik had op een gegeven moment ook een coachgesprek met Freek Sanders en die adviseerde me om toneellessen te nemen om mijn presentatievaardigheden te oefenen. Dat nam ik in eerste instantie voor kennisgeving aan, maar toen Margaret me op een gegeven moment ook hetzelfde adviseerde heb ik het serieus genomen en heb ik me ingeschreven voor een cursus van 10 toneellessen. Ik dacht: “Wat heb ik eigenlijk te verliezen?”

En, sta je al in Carré?

Haha, nee voorlopig nog niet! Maar wat de toneellessen me zeker wel hebben opgeleverd is dat ik me veel bewuster ben geworden van mijn houding, mijn stemgebruik en hoe ik de ruimte om me heen gebruik. Mijn hele presentatie eigenlijk. Daar heb ik zeker wat aan gehad bij het voeren van sollicitatiegesprekken.

We zien hier een geweldige boks-foto. Heb je de bokstraining gevolgd bij S-Buddy?

Ik heb in het verleden wel al een paar keer gebokst. Sporten geeft me sowieso voldoening en werkt als uitlaatklep. Bij de workshop ‘solliciteren met daadkracht’ leerden we boksen. We gingen op zoek naar ieders passie; waar krijg je energie van? Bij mij is dat sport. Ook deze zelfkennis helpt bij het solliciteren. En zeker bij solliciteren moet je mentaal fit zijn. Sport helpt daarbij. Mens sana in corpore sano!

En toen een baan, precies in de branche waar je het wilde!

Ja, ik ben inmiddels al weer bijna 2 maanden adviseur bij Privacy Company in Den Haag. Ik heb het erg naar mijn zin en haal veel voldoening uit het werk dat ik doe. De tijd van het solliciteren lijkt alweer heel ver achter me te liggen!

Wil je nog wat kwijt aan andere werkzoekenden wellicht?

Ja. Ik heb geleerd om dingen aan te nemen van mensen die meer verstand hebben van iets dan ik. Solliciteren heeft me gedwongen tot nadenken over mezelf en dat heeft zelfinzicht gegeven. Dat zal me zeker helpen verderop in mijn carrière. Daar ben ik S-Buddy dankbaar voor en daarom werk ik ook graag mee aan dit interview.