“We willen professionaliteit en kwaliteit uitstralen, want daarin zijn we echt gegroeid als organisatie.”

Akkie Muller (57, Naarden-Vesting) nam in 2006 de opdracht van Freek Sanders over als Mobiliteitsmanager bij Postkantoren. Freek ging als hotelmanager in Nicaragua aan de slag.

Toen Freek 2 jaar later terugkwam, zijn ze bij elkaar gaan zitten om samen een bedrijf te starten. Ze wilden echt iets toevoegen aan mobiliteitsdienstverlening in Nederland. Het kindje S-Buddy werd geboren…

SB_site_images-35

Tot welke analyse kwamen jullie in 2010?

Wat we zagen was dat boventalligen in Nederland goed werden begeleid tot aan de fase van solliciteren. Daar ging het mis. Mensen zaten thuis te wachten op hun volgende coaching of workshop terwijl ze juist in beweging moesten komen. We kwamen tot de conclusie dat mensen in de sollicitatie-fase meer gebaat zouden zijn bij kort frequent advies op die momenten dat het ook werkelijk nodig is. Zo bedachten we het concept van 24/7 praktische ondersteuning in plaats van laag frequente bijeenkomsten. Het enige dat we nog niet wisten, was of we op afstand wel onze betrokkenheid konden overbrengen om echt het verschil te maken.

Hoe zijn jullie daarachter gekomen?

We zochten en vonden 20 vrijwillige werkzoekenden en 4 vrijwillige S-Buddy’s om ze te begeleiden. Producten worden vaak getest voordat ze in de markt worden gezet, diensten bijna nooit. Wij zijn met deze 24 mensen een testfase van 3 maanden ingegaan.

Wat kwam daaruit?

Na drie maanden hebben we een evaluatie gehouden met alle betrokkenen. Naast dat een aantal inmiddels werk had gevonden, was het voor ons vooral verrassend dat iedereen bij onze 24/7 ondersteuning op afstand dezelfde band en betrokkenheid ervoer als bij live coachgesprekken.

Maar S-Buddy is toch meer dan frequent contact op afstand?

Jazeker. Freek was onder de indruk van een boek dat hij had gelezen over ‘leerdoeloriëntatie’. Dat gaf een geniaal inzicht! Mensen zijn veel succesvoller wanneer ze leren in plaats van presteren als doel hebben. Presteren levert stress en faalangst op. Leren motiveert en resulteert uiteindelijk in sneller en beter resultaat. En het is gewoon veel leuker! Dit leerprincipe geldt bij uitstek voor solliciteren en werd het methodische fundament van S-Buddy.

Toch hebben jullie pas 4 jaar later, in 2014, jullie boek ‘Samen Solliciteren’ geschreven?

Klopt. Toen het concept stond mochten we direct pitchen als leverancier bij Nuon. Die offerteronde hebben we gewonnen en nu zijn we nog steeds hoofdleverancier van Nuon op het gebied van mobiliteit. Het concept van de leerdoeloriëntatie lijkt eenvoudig, maar om het goed in de vingers te krijgen, in combinatie met onze 24/7 bereikbaarheid, kost veel tijd. In 2014 vonden we dat we het echt volledig onder de knie hadden en werd het tijd om het te delen met de wereld, middels een boek.

Geef je met het boek niet ‘het geheim van de smid’ weg?

Ja! En dat doen we graag. We zitten er echt in om mensen weer op hun pad te krijgen en aan een mooie baan te helpen waar ze gelukkig van worden. Daar worden wij weer blij van. Dat is onze missie. We hebben niet voor niks op pagina 2 van het boek staan: ‘Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd……….etc’ in plaats van andersom. Met het boek stellen we de S-Buddy methode beschikbaar aan iedereen!

S-Buddy groeit momenteel hard en binnenkort gaat de nieuwe website de lucht in…..

Ja, we willen zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen. Dus richten we ons op de grotere bedrijven in Nederland die door de huidige marktomstandigheden zich moeten aanpassen. Het begon bij Nuon, maar inmiddels zijn we ook leverancier van o.a. ING, Rabobank, Volksbank, TMG, AMC en de Hogeschool van Amsterdam.

Wat is er nieuw of anders aan de nieuwe website?

Onze uitstraling was altijd al fris, speels, anders en innovatief. We willen daarnaast nu ook onze professionaliteit en kwaliteit uitstralen, want daarin zijn we echt gegroeid als organisatie. Tevens willen we laten zien dan we meer doen dan alleen ondersteuning van het sollicitatieproces. Ons concept werkt inmiddels ook bij outplacement- en carrièrevraagstukken.

Waar komt Akkie Muller ’s ochtends zijn bed voor uit?

Om elke dag weer te ervaren dat ik de vrijheid heb te ondernemen wat ik mooi en fijn vind, op mijn manier! En mijn manier is betrokken zijn en mensen helpen hun eigen spoor weer terug te vinden op werkgebied. En om dat samen te doen met mijn collega’s bij S-Buddy voelt elke dag weer als een feestje.

Wil je als laatste nog iets kwijt aan de lezers van onze nieuwsbrief?

Graag. Het gaat mij werkelijk om onze methode en gedachtengoed verder te brengen in de wereld. Als er lezers zijn die er ideeën over hebben, dan moeten ze zeker contact met ons opnemen want dan gaan we er direct mee aan de slag!